Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-10-15

'Youth': Magie in het maanlicht

yout blog.jpegWeinigen die 't hem nadoen. In 'Youth' deed regisseur Paolo Sorrentino ons lachen en snotteren, en soms beide tegelijk. Fred (Michael Caine) en Mick (Harvey Keitel), twee knorrige jeugdvrienden die tegen de tachtig aanlopen, blikken vanuit een luxehotel in de Zwitserse Alpen terug op hun jeugd.

De twee hebben zo hun eigen kijk op het leven. Fred, ooit hoge ogen gooiend als een dirigent, heeft 't wel gehad. Op een invitatie van queen Elizabeth om voor haar te concerteren, gaat hij niet in. Liever dirigeert hij koeien met koebellen in een alpenwei, met de vogels op backing vocals. Bij filmregisseur Mick brandt nog wel het heilige vuur. Een allerlaatste keer wil hij vlammen en werkt hij aan zijn filmtestament. Over een man die op sterven ligt. Of wat had u gedacht? We bevinden ons immers in Sorrentino-land. Daar waar voor iedereen de tijd dringt en de personages kilo's melancholie in hun rugzak meedragen. Met ergens diep verscholen in een zijzakje een dosis zwarte humor als medicijn.

Tussen de nostalgische mijmeringen door passeren de meest bizzare figuren: een leviterende monnik, Hitler die op 'n dessertkoekje knabbelt, Maradona (met Karl Marx-tattoo) jonglerend met een tennisballetje, een alpinist die op de K2 een bureaukastje aantrof ... Het zijn, net als in zijn vorige prent, Oscar-winnaar La Grande Bellezza, surreële uitstapjes die het filmfeest alleen maar groter maken. Met als summum Miss Universe die 's nachts op het San Marco-plein in Venetië het pad kruist van John. Terwijl het schijnsel van de maan schittert in het water is er de droeve blik in Johns ogen om zoveel jonge schoonheid. Fellini 2.0.

Vanuit hun ligstoel schudden Fred en Mick - Statler en Waldorf zijn er niets tegen - achteloos levenswijsheden uit de mouwen van hun witte peignoirs: "we're all extras, all we have is emotions", merkt Mick op terwijl de masseur Fred geruststelt na een hardhandige massage: "after pain comes the pleasure", waarop Fred: "and then again the pain". Met enig gegniffel zit je ernaar te kijken om je dan plots helemaal stil te krijgen: het nummer 'Ceiling Gazing' van indiefolkzanger Paul Kozecky raakt je tot in de tenen. Om maar te zwijgen van Fred die aan 't eind dan toch het dirigeerstokje opneemt en een staande ovatie in ontvangst mag nemen. Net hij, die berustte in z'n lot, is de ultieme winnaar.

E-MaN

'Youth' was te zien bij ElaN Filmavonden op 21 september jl. Dit weekend staat ie nog op het programma van TheRoxyTheatre. De vertoningsuren vindt u op www.theroxytheatre.be.

06-01-15

De 10 beste films van 2014 volgens ElaN Filmavonden

elan filmavonden,jaaroverzicht 2014Van een woordeloze zeilthriller tot een coming-of-drama dat ons helemaal sprakeloos maakte. Onze top 10 van afgelopen jaar.

Lees meer...

31-12-13

De 10 beste films van 2013 volgens ElaN Filmavonden

la_grande_bellezza_ansa.jpg

Een slome neushoorn kuierend door de straten van Brussel, een lichtgevende giraf die opduikt uit Romeinse ruïnes en een rosse kater die het hazenpad kiest in de straten van New York. Veel fauna dit jaar in filmland. Alsof Vrouwe Cinema wilde aantonen dat de mensheid geheel en al op apengapen ligt. Waar wel iets voor te zeggen valt, natuurlijk (Alex Agnew bezig gezien dit jaar? Miley Cyrus? Of Nicolas Anelka?). Maar goed, het einde van de wereld is niet meteen in zicht, afgaande op de 52 films die ElaN Filmavonden dit jaar op het scherm bracht. Want zelden zoveel kwaliteit voorgeschoteld gekregen in TheRoxyTheatre. 2013 bij ElaN Filmavonden: een boerenjaar, zowaar. Onze top 10.

Lees meer...