Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-11-17

'Zagros': tussen twee vuren

Zagros, Sahim Omar Kalifa, ElaN FilmavondenEen nieuwe ster is geboren. Met zijn langspeelfilmdebuut 'Zagros' brengt de Koerdische Belg Sahim Omar Kalifa een onwaarschijnlijk straf verhaal over een man die gevangen zit tussen twee culturele vuren, zijn gat verbrandt en op de blaren moet zitten.


Zagros is een herder die in een Koerdisch bergdorpje zijn schaapjes op het droge heeft. Hij houdt van zijn job, de natuur en bergen rondom hem en zijn vrouw Havin. Toch hangt er een onzichtbare schaduw over zijn leven. In het dorp doen namelijk roddels de ronde dat zijn vrouw vreemdgaat. In het traditionele dorpje een doodzonde, letterlijk. Een vrouw die zich aan overspel waagt, zet haar eigen leven op het spel.

Voor de moderne Havin het sein om de bekrompen gemeenschap achter zich te laten. Samen met dochter Rayhan vlucht ze naar België. Lies- en hartpijn voor Zagros die zich in een spagaat bevindt: moet hij kiezen voor de eer van zijn familie of voor de liefde voor zijn vrouw en dochter? Hij besluit om zijn vrouw achterna te reizen. Maar laat hij daarmee ook het noodlot achter zich?

'Zagros' is een aangrijpend portret van een man in dubio, prachtig in beeld gebracht door cameraman Ruben Impens, geweldig geacteerd en met een intelligent scenario dat Kalifa samen schreef met Jean-Claude Van Rijckeghem (Aanrijding in Moscou).

Kalifa toont dat hij meester is over de camera en weet de moeilijke migratiekwestie helder en tastbaar tot bij de kijker te brengen. Als Havin en haar schoonvader aan tafel aan het bekvechten slaan over het zout op het eten, schuif je zelf ongemakkelijk mee in je bioscoopstoel. De subtiele manier waarop Kalifa thema's als feminisme en politieke onverschilligheid laat passeren, deed ons bovendien denken aan het werk van topregisseurs Nure Bilge Ceylan en Andrej Zvyagintsev. Jawel, voor deze prachtprent gaat het deksel helemaal van ons wierookvat.

Het verhaal van Zagros heeft raakvlakken met het levensverhaal van de regisseur zelf dat als een filmsprookje leest. In 2001 vlucht Kalifa weg van het oorlogsgeweld in Iraaks-Koerdistan naar België. Hij volgt er filmschool en maakt furore met enkele kortfilms zoals 'Baghdad Messi' en 'Bad Hunter' die nationaal en internationaal overladen worden met prijzen. Ook met zijn eerste langspeler 'Zagros' is het meteen raak. Op het FilmFest Gent won hij er onlangs de Grand Prix voor Beste Film mee. Helemaal verdiend. We raden Kalifa nu al aan om te schuilen voor de prijzenregen die ongetwijfeld zal volgen.

Stijn Phlix 

'Zagros' ging op 30.10 bij ElaN Filmavonden in avant-première in The Roxy Theatre in Koersel. Vanaf 15.11 is ie te zien in de Belgische zalen.

De commentaren zijn gesloten.