Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-10-17

'Wind River': tranen in de sneeuw

wind_river.JPGTaylor Sheridan, wat een crack. De briljante scenario's die hij neerpende voor 'Sicario' en 'Hell or High Water' speelden zich af in de broeierige hitte. In zijn regiedebuut 'Wind River' bevinden we ons plotsklaps in het gelijknamige indianenreservaat in Wyoming, tot de knieën in de sneeuw. 


Het is in dit onherbergzame gebied dat spoorzoeker Corey Lambert (Jeremy Renner) het lijk aantreft van Natalie, een indiaans meisje. Bloed in de mond, zonder schoenen. Linke soep, dus. FBI-agente Jane Banner (Elisabeth Olsen) wordt erbij gehaald. Moord, besluit ze. Zou het? Vanonder zijn cowboyhoed zie je de twijfels in Corey's ogen.

Samen met Corey trekt Jane op onderzoek maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. Of schot. Sheridan en fors geweld, het blijven twee handen op een buik.

Retespannend en tegelijk een onderhuids politiek commentaar die onder je huid kruipt. 'Wind River' graaft namelijk in de ziel van de indianen die een bar bestaan leiden in het reservaat. Armoede, drugs, geen bal te beleven. "Out here you survive or you surrender", aldus Corey tegen Banner. Jawel, de Amerikanen weten de indianen goed weg te stoppen.

Ongewoon voor een keiharde thriller: er vloeien veel tranen. Een bewuste zet van Sheridan die de kijker wil laten voelen wat wapengeweld doet met een mens. Missie geslaagd. De scène waarin Corey die zelf zijn dochter heeft verloren, de vader van Natalie troost biedt, sneed ons geheel de adem af.

Altijd amusant bij Sheridan is dat ie af en toe kurkdroog uit de hoek komt. Romantiek hangt in de lucht als Jane aan huis komt bij Core. Totdat Corey vraagt wat ze wil drinken: "Ik heb koffie, melk of water uit de put." We konden het gniffelen niet laten.

Dit donkere moordmysterie is gefundeness fressen voor Nick Cave die met zijn kompaan Warren Ellis voor een bezwerende soundtrack zorgt en die helemaal in de lijn ligt van zijn laatste worp 'Skeleton Tree'. Pas zestig geworden verkeert Cave meer dan ooit in bloedvorm. 

'Wind River' zien we als een mix tussen 'Winter's Bone', die andere survivalthriller die zich afspeelt in de heartlands van Amerika en het rauwe rouwdrama 'Manchester by the Sea'. Een film die sporen nalaat. En een traan. 

Stijn Phlix  

'Wind River' werd op 25.9 jl. vertoond bij ElaN Filmavonden in The Roxy Theatre.

De commentaren zijn gesloten.