Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-09-17

'120 battements par minute': rood is de warmste kleur

120 battements par heureBegin jaren 90 in Parijs. De aidsepidemie breidt ongemeen en gemeen uit. Ondanks 6000 nieuwe hiv- of aidsgevallen per jaar, staat de socialistische president Mitterand erbij en kijkt ernaar, de katholieke kerk draait het al even schijnheilige hoofd, farmabedrijven houden nieuwe medicijnen tegen.


Ontzet over zoveel onverschilligheid, trekt de holebivereniging Act-Up ten strijde. Facebook en Twitter bestonden nog niet. De militanten trokken dus de straat op om het establishment wakker te schudden. Ze schoppen keet tijdens een misviering in de Notre Dame, de obelisk op de Place de la Concorde krijgt een condoom om zich heen, zakjes nepbloed worden tegen de muren van een labo geknald. Toen was straatprotest nog heel gewoon.

Het politieke beest ruilen de actievoerders soms in voor het feestbeest. Regisseur Robin Campillo, zelf ooit lid van Act-Up, pookt het tempo op met partyscènes op stampende housemuziek. Op de beats van Bronski Beat feesten de holebi's erop los alsof hun laatste uur is geslagen. Wat voor velen ook het geval is. Muziek als medicijn.

In het aangrijpende tweede deel deed Campillo ons pompende hart trager kloppen. Goeie zet. Het politiek gepalaver hadden we wat gehad. De uitgelaten actievoerders laat hij achterwege om intiem in te zoomen op het verliefde koppel Sean en Nathan. Als Sean zwaar ziek wordt, zie je het politieke vuur dat hij in zich had, stukje bij beetje uitdoven. Hij voert nu een andere strijd. Die van leven op dood. De met gevoel gefilmde seksscènes tussen de twee doen denken aan dat andere Franse meesterwerk en ex-Gouden Palmwinnaar ‘Blue is the warmest colour’. Zeker als Campillo een roodgekleurde Seine op het scherm tovert. Bloedstollend mooi.

Juryvoorzitter Pedro Almodóvar van het voorbije Festival van Cannes kreeg net als wij de krop in de keel toen hij de loftrompet stak over de film. Wij zijn sindsdien nog meer fan van de Spanjaard. 

Stijn Phlix

‘120 battements par minute’ werd op maandag 4.9 bij ElaN Filmavonden vertoond in The Roxy Theatre in Koersel.

De commentaren zijn gesloten.