Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-08-17

'Elvis & Nixon': cool versus koel

Elvis & NixonMemphis, december 1970. De kerstlichtjes geven Graceland, de woonplaats van Elvis Presley, een feeërieke sfeer. In het hoofd van de King gaat het er minder vredig aan toe. Páng, in zijn 'TV Room' lost Elvis een revolverschot naar het tv-scherm. Hasjrokende hippies, zwarte demonstranten: wat hij zag op tv, stond hem niet aan. 't Zot in de kop: te veel dope en drugs. 


Totaal vervreemd van zichzelf, haalt Elvis het in zijn hoofd om president Nixon te bezoeken met de vraag om een FBI-undercoveragent te zijn. Om zo 'de gevaarlijke elementen die Amerika bedreigen, te kunnen uitschakelen". Uitgerekend hij, de beroemdste persoon ter wereld die toen meer drugs nam dan dat hij platen verkocht. Maar Elvis slaagt in zijn opzet. Niemand zegt nee tegen E, zelfs niet de president van de VS. 

'Elvis & Nixon' vertelt op een luchtige manier hoe die ontmoeting heeft kunnen plaatsvinden. Althans in het hoofd van regisseuse Liza Johnson. Want Nixon was toen nog niet in de weer met afluisterapparatuur die hem na het Watergate-schandaal zijn kop zou kosten. Van wat 'the king' en 'the crook' destijds hebben besproken is dus nauwelijks iets geweten. Daarom hebben de makers er hun eigen versie van gemaakt. En dat levert een aangenaam kijkstuk op met spitse grappen, straffe muziek (niet van Elvis, wel van o.m. Otis Redding en Sam & Dave) die de film vaart geeft en twee steengoede acteurs.

Nixon wordt gespeeld door Kevin Spacey die eerder als de genadeloze politicus Frank Underwood in de Netflix-serie 'House of Cards' de pannen van het dak van het Witte Huis speelde. Hier doet hij dat opnieuw met de nerveuze mimiek en zware stem die Tricky Dicky eigen was zonder evenwel in een karikatuur te vervallen. Michael Shannon - momenteel 'the hardest working man in Hollywood': u kent 'm van onder meer 'Nocturnal Animals', '99 Homes', 'The Iceman' en de tv-serie 'Boardwalk Empire' - is weergaloos als Elvis. Hij lijkt er in de verste verte niet op maar zet de King toch met (zwarte) verve neer.

'Elvis & Nixon' is satire op z'n best, vaak hilarisch (Elvis die botst op een Elvis-imitator!), heel soms emotioneel. Tegen zijn vriend Jerry Schilling, een lid van de Memphis Maffia, de entourage die Elvis tijdens de jaren 60 en 70 begeleidde, schetst hij een beeld van zichzelf. "Het publiek ziet mij als een 'object'. Eigenlijk ben ik voor hen niet meer dan een flesje Coca-Cola", mompelt hij triest. Het kan soms heel eenzaam zijn aan de top.

Mooi meegenomen zijn de goed uitgekozen kostuums en prima designproductie met onder meer tv-toestellen van toen, kitscherige gouden telefoons en wapens, heel veel wapens die je zo katapulteren naar de seventies. En daarmee is 'Elvis & Nixon' een hoogst entertainende prent die niet alleen Elvis-fans zal charmeren. Een licht verteerbare brok ook over twee iconische figuren die elkaars antipoden zijn. Nixon, de koele kikker versus Elvis, de cool cat. 

De foto van de bizarre ontmoeting tussen de twee is de meest opgevraagde uit het Nationaal Archief. Een icoon uit de showbizz en de politiek samen op de foto: het was destijds nooit gezien. Vandaag zitten we opgescheept met een kierewiete realityster in het Witte Huis. Tijden veranderen. 

'Elvis & Nixon' was op 14 augustus te zien bij ElaN Filmavonden in The Roxy Theatre in Koersel.

De commentaren zijn gesloten.