Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-02-17

Manchester by the Sea: Vulkanen aan het strand

manchester by the sea,casey affleck,elan filmavondenEen door uw ziel snijdend familiedrama over schuld en boete, rouw en verlies en de (on)kunde om daarmee om te gaan.


Klusjesman Lee Chandler (Casey Affleck) is het teruggetrokken type en niet meteen een praatvaar. Wie hem aanspreekt, krijgt een murmelend antwoord in morsetaal: "Yes, mam", "See you", meer niet. Wie is deze man die een schild om zich heen heeft getrokken? Vanwaar dat stil verdriet? En waarom leeft hij in Boston en niet meer met zijn gezin in zijn geboortedorp Manchester by the Sea? Flashbacks geven een antwoord op onze vragen. Een zware krop in de keel was ons deel. 

Alsof dat niet genoeg is, sterft zijn broer in Manchester en wordt hem de voogdij opgedragen over diens 16-jarige zoon Patrick, een vrolijke puber die in een rockbandje speelt en er twee vriendinnen op nahoudt. Een lichtpunt gloort in Lee's geteisterde geest maar zijn trauma staat hem in de weg om voor Patrick te zorgen. Hij wil ook helemaal niet terug naar Manchester waar hij wordt achtervolgd door het verleden en dorpsbewoners hem nastaren: "Is dat dé Lee Chandler?" Tijd heelt niet alle wonden.

'Manchester by the Sea' is zo'n een drama waar menig regisseur met beide voeten in de valkuil der clichés zou trappen. Niet hier. De personages zijn als borrelende vulkanen die allemaal op uitbarsten staan maar zover komt het zelden. Want in de paar woorden die ze zeggen, schuilen duizend woorden die ze niet kunnen of willen uitspreken. Regisseur Kenneth Lonergan, zoon van een psychiaterskoppel, laat u op zoek gaan naar dié woorden. 

Je zou denken, een prent die zwaar op het gemoed weegt. Het lichtvoetige 'La La Land' is inderdaad veraf maar Lonergan weet op de meest onverwachte momenten de gulle lach naar boven te brengen (de kippen die uit de diepvries donderen!). En zo kun je deze prachtfilm vergelijken met een koffietafel na een begrafenis: er wordt getreurd maar eens de sandwiches achter de kiezen mag er stoom worden afgeblazen. Het is des menschen.

Kunst is geen competitie maar voor ons mag ‘Manchester by the Sea’ zondagnacht de Oscar voor beste film mee naar huis nemen. En als Casey Affleck geen beeldje wint, wandelen we maandagmorgen te voet naar Compostella. En terug. Soit, hopelijk toch tot morgenavond in de Roxy. ;)

Stijn Phlix

'Manchester by the Sea' werd op 20 februari jl. bij ElaN Filmavonden vertoond.

De commentaren zijn gesloten.