Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-09-16

'Hell or High Water': Texas Tornados

HIG_OR_HELL_WATER.jpgEen half uur ver en je wilt zó je cowboyboots aantrekken, in het scherm stappen en mee een borrel drinken met Jeff Bridges. Fenomenaal is hij in zijn rol als sheriff die in de Texaanse badlands jacht maakt op de twee bankovervallende broers Tanner en Toby.


Tanner (Ben Foster) - net tien jaar brommen achter de kiezen - is de roekeloze die alle wetten aan zijn cowboylaars lapt. De wat bedeesde Toby (Chris Pine) viert minder de teugels. Maar allebei hebben ze hetzelfde doel voor ogen: de hypotheeklening van hun familieranch die de bank Midwest hen verlapt heeft, terugbetalen. Dat doen ze door enkele bankkantoren van Midwest te overvallen. Met in het achterhoofd het devies: oog om oog, tand om tand. This is Texas, weet je wel.

'Hell or High Water' is de tiende prent van de Schotse regisseur David Mackenzie die na het vader-zoondrama 'Starred Up' opnieuw de troebele relaties binnen een familie dissecteert. De uitgekiende shots van weidse landschappen waar de broers als Texas Tornados met hun aftandse pick-up doorheen razen, de dreiging die uitgaat van Tanners onder zijn Stetsonhoed verschuilde ogen, de poëzie die in sommige beelden doorsijpelt (het schaduwgevecht tussen Toby en Tanner bij zonsondergang). 'Hell or High Water' is een neo-western die zich op hetzelfde niveau hijst als de Coens-klassieker 'No Country for Old Men'.

Met dank aan de sfeervolle soundtrack van Nick Cave en zijn kompaan Warren Ellis, die je stilaan ook kunt beschouwen als twee broers met een missie. Namelijk ons blijven verbazen met muziek die je vier hartkamers tegelijk doorboort. En met dank aan de geestigheden die je als kogels om de oren fluiten: "You're trouble", merkt de hotelreceptioniste op wanneer Tanner een kamer boekt. Waarop je ze in de volgende scéne ziet rollebollen in bed. Of als de broers een bank passeren: "It's too big!", maant Toby Tanner aan tot voorzichtigheid. "That's what she said", grapt Tanner.

Het voortreffelijke scenario is afkomstig van Terry Sheridan (Sicario) die – net zoals in het onlangs bij ElaN Filmavonden vertoonde ’99 Homes’ - het huidige Amerika op de korrel neemt. De banken zijn de schurken, niet de overvallers. Zo houdt een van de 'locals' de lippen op elkaar als hem gevraagd wordt de bankovervallers te identificeren. "Bank been robbing me for 30 years", antwoordt hij euh, veelzeggend. Donald Trump, je houdt van wapens. Ga deze dus zien.

E-MaN

‘Hell or High Water' werd op 19 september jl. vertoond bij ElaN Filmavonden.

12:05 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.