Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-08-16

‘99 Homes’: Amerika geeft niet thuis

Tok tok tók. Er wordt stevig geklopt op de deur van de werkloze bouwvakker Dennis Nash (Andrew Garfield). Als hij opendoet ziet hij drie agenten voor zich en makelaar Rick Carver (Michael Shannon). De verhuiswagen achter Carver voorspelt weinig goeds … Ze zijn er inderdaad om Dennis, zijn zoontje en inwonende moeder uit het huis te zetten.


elan filmavondenEen routineklus voor Carver die aan de lopende band mensen met betalingsachterstand op straat zet. De malafide makelaar kent geen scrupules. Een revolver zit in zijn sok, het morele kompas ligt thuis op de bodem van zijn luxezwembad.

Maar Nash is niet iemand die bij de verhuisdozen blijft zitten en doet er alles aan om zijn huis terug te krijgen. Onder het mom "if you can't beat them, join them", klopt hij aan bij Carver. En mag er tot zijn verbazing aan de slag. Gaat hij daarin te ver? Dat is de morele vraag die de Amerikaanse regisseur Ramin Bahrani de kijker toewerpt.

De door je ziel snijdende openingsscène doet je meteen beseffen dat de American Dream een droom is die op drift is geslagen. In de VS geldt nu eenmaal de wet van de sterkste waar pechvogels genadeloos aan de kant worden geschoven. Carver is bij uitstek zo'n vertegenwoodiger van de Amerikaanse elite die zich allang geen zier meer aantrekt van Joe the plumber. Dennis' eerste klus is niet toevallig het ontstoppen van een overgelopen beerput. Om zijn laatste greintje waardigheid te bewaren, waant hij zich een weg door de bagger. Carver zwemt intussen in het geld. "Ik heb nooit zoveel verdiend als tijdens deze crisis’, geeft hij ootmoedig hij.

’99 Homes’, losjes gebaseerd op ware feiten, past in het rijtje uitstekende films die de laatste jaren zijn gemaakt over de financiële crisis die Amerika sinds 2008 in zijn greep hield en nog houdt. Met op kop ‘The Wolf of Wall Street’, ‘Margin Call’ en ‘The Big Short’: alledrie prenten die de winnaars in beeld brachten. ’99 Homes’ confronteert nog meer omdat Bahrani mensen zoals u en ik laat zien die rechtstreeks getroffen worden door de crisis.

Sociaalfilmer Bahrani (Man Push Cart, Chop Shop) verwijst met zijn titel naar de Occupy-beweging die strijdt tegen de zogeheten eenpercenters, de rijke toplaag die geen sikkepit geeft om de rest van de Amerikaanse bevolking. En zo schetst Bahrani een navrant portret van een Amerika dat in de greep zit van lobbyisten, banken en bedrijven. Een systeem waar in de eerste plaats de gewone man het gelag betaalt. Een systeem ook waar de gewetenloze zakkenvuller ongestoord zijn gang mag gaan. “Don’t get emotional about real estate”, horen we Rick Carver achteloos murmelen. Of zoals Brad Pitt het ooit zei in de briljante misdaadthriller ‘Killing Me Softly’: “America is not a country, it’s a business.” Er zal meer dan een barst in een glazen plafond nodig zijn om dat te veranderen.

’99 Homes’ werd op 25.7 jl. vertoond bij ElaN Filmavonden.

09:32 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: elan filmavonden

De commentaren zijn gesloten.