Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-02-16

'The Big Short': Het kapitalisme gekapitteld

big short.jpg"I smell... money", prevelt bankier Jared Vennett (Ryan Gosling) bij aanvang van het voortreffelijke en op ware feiten gebaseerde crisisdrama 'The Big Short'. Het is de mantra voor mannen in maatpak die in Wall Straat de boel bestieren, of beter belazeren. Dat doen ze door de meest ingewikkelde producten aan de man te brengen: credit default swaps, collaterized debt obligations (cdo's), subprime loans ...


U kunt niet meer volgen? Missie geslaagd want daar is het de bankiers precies om te doen, aldus verteller Vennett. Klinkt het niet, dan botst het maar, is hun devies. En botsen doet het. In 2008 stort de vastgoedmarkt als een kaartenhuisje in elkaar. Gevolg: een wereldwijde crisis met alleen al in de VS zes miljoen mensen die uit hun huis worden gezet.

Maar waar er verliezers zijn, zijn ook winnaars. Geld moet nu eenmaal rollen al lijkt dat in het kapitalistische systeem altijd richting 'the happy few' te gaan. Naar knappe koppen bijvoorbeeld die de crisis zagen aankomen en er munt uit sloegen. Zoals outsider Michael Burry (Christian Bale, genomineerd voor een Oscar) die al schaduwdrummend op de dreunende muziek van Mastodon de val van de vastgoedmarkt voorspelt en voor 1,3 miljard dollar belegt in 'shorts': opties die bij een koersdaling juist geld opleveren. Zijn baas verklaart hem gek. "Het financiële systeem functioneert, niets aan de hand." Burry - met de tandenborstel in de mond - is niet onder de indruk: "Greenspan is wrong", om dan ostentatief zijn mond te spoelen. Eat that, establishment!

Bale, niet zo extatisch als we doorgaans van hem gewoon zijn, zit geweldig in zijn rol. Net als Steve Carrell die Mark Baum speelt, een beursbelegger met - ja, ze bestaan - een geweten. De ontzetting op zijn gezicht als hij verneemt dat er naast cdo's ook synthetische cdo's bestaan, geld waard. Ook speculant Ben Rickert (Brad Pitt) keerde gedegouteerd de perverse bankwereld de rug toe, al kan hij het niet laten om twee ambitieuze beursbengels advies te verstrekken en hen zo miljoenen rijker te maken. Zij blij. Rickert tempert de euforie: "Jullie zitten op een berg geld ten koste van mensen die hun job en hun huis verliezen. Vergeet dat nooit."

Een vaststelling waar helaas niemand op Wall Street een cent om geeft. Waarom zouden ze ook? Geen enkele bankier ter wereld heeft ook maar één dag moeten brommen voor het debacle in 2008, lezen we in de aftiteling. Waarmee de film fijntjes aangeeft dat we in een 'waiting for an accident to happen'-scenario zijn beland.

'The Big Short' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis die een verfilming onmogelijk achtte. Regisseur Adam McKay geeft hem ongelijk. Met veel humor weet hij de complexe materie behapbaar te maken (Margot Robbie die in een bubbelbad uitlegt hoe een subprime loan werkt!) terwijl zijn nerveuze regie en montage perfect de stress van de bancaire graaicultuur weergeeft. Vijf Oscar-nominaties sleepte de prent in de wacht waaronder die voor beste film en beste regie. Maken ze kans? We hopen van wel maar al ons geld gaan we er niet op verwedden. Na deze film weten we wel beter.

E-MaN

'The Big Short' was bij ElaN Filmavonden te zien op 1 februari 2016.

18:27 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.