Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-12-15

De 10 beste films van 2015 volgens ElaN Filmavonden

youth2-xlarge.jpg

Het hoeven niet altijd buffalo's te zijn. 2015 was het jaar van een kudde IJslandse schapen, een gorilla die in bed duikt met Catherine Deneuve en een kreeft met blauw bloed. Onze film top 10 van dit jaar.


10. Victoria
Een technische krachttoer van jewelste. De Duitse regisseur Sebastian Schipper hoefde niet eens zijn klapbordje boven te halen want opgenomen in een take. Ongezien. De camera volgt non-stop de crimineel-amoureuze avonturen van het Spaanse meisje Victoria door de donkere straten van Berlijn. Een coming-of-age-verhaal op speed. Victoria leert op één nacht meer van het leven dan Joke Schauvliege van het klimaat op een hele ambtstermijn. Een film als een Volkswagen diesel maar eens op gang met een rotvaart dendert naar een emotionele climax. Wunderbar.

9. La Loi du Marché
Hoofd in de schouders, vale blik in de ogen. De werkloze vijftiger Thierry heeft het niet onder de markt. De zoektocht naar een nieuwe job blijkt een mission impossible. Overal waar hij gaat aankloppen krijgt hij nul op het rekest. Dat heb je met werkgevers die enkel naar de cijfertjes kijken. De Franse regisseur Brizé mijdt in dit sobere portret van een Jan, of liever Jean met de Pet het sentiment waardoor zijn boodschap nog krachtiger overkomt: onze 'welvaartsstaat' heeft nog veel werk voor de boeg.

8. D'Ardennen
"Sommige scènes voelen aan als Scorsese, allez ja, de Scorsese van den Aldi", aldus Robin Pront over zijn debuut D'Ardennen. Zo hebben we ze graag. Een cineast die beide voetjes op de grond houdt, zelfs na een absolute hoogvlieger gemaakt te hebben. Een met bloed en nog meer passie doordrongen broederdrama badend in een met het noodlot bezwangerde atmosfeer die de hele film lang blijft doorzinderen. En toen moesten de struisvogels nog uit de struiken komen ... Geen perfecte prent van Pront maar die gaat hij ons ongetwijfeld ooit nog eens voorschotelen. Samen met 'e pannenkoekske'.

7. Love
"Love is a losing game", zong Amy Winehouse dit jaar in de uitstekende docu 'Amy'. Murphy, de hoofdfiguur in 'Love', hoef je het niet te vertellen. Stapel is hij op Elektra totdat het buurmeisje komt aanbellen ... Hij verlegt zijn grenzen steeds verder en sleept Elektra mee in een poel van drugs, de beste fles cognac en ranzige swingerseks de dieperik in. Vooraf was er veel te doen om de expliciete seks die we zouden moeten aanschouwen. Vals alarm. Gaspar Noé, de schelm van het grote scherm, maakt van porno poëzie, een ejaculatie in het gezicht van de kijker buiten beschouwing gelaten. Die we dan weer prompt promoveerden tot het grappigste shot van het jaar.

6. Whiplash
Bukken is de boodschap in de klas van muziekleraar Terence Fletcher die weleens met een cymbaal durft te smijten. De jonge ambitieuze drummer Andrew houdt zich staande hoewel tiran Fletcher hem - letterlijk - het bloed onder zijn nagels treitert. De weg naar de top loopt nu eenmaal niet over rozen noch viooltjes. Aan complimenten doet Fletcher ook niet mee: "There are no two words more harmful than 'good job'." Whiplash is jazz op pellicule: opwindend en energiek maar bovenal de film van J.K Simmons die als Fletcher de rol van zijn leven speelt: bruut en bezeten maar net geen karikatuur. Good job.

5. Rams
Alsof het al niet koud genoeg is, zit ook de relatie van de twee IJslandse broers en allebei schapenhouders Gummi en Kiddi onder het vriespunt. Praten doen ze al veertig jaar niet meer tegen elkaar. De communicatie verloopt via briefjes, doorgegeven door een border collie. Het is stilte voor de storm. Want als de scrapie, een dodelijk schapenvirus, uitbreekt moeten de broers hun vete wel bijleggen. Sfeer wordt er geschapen met hooihopen, gelachen nog meer. Met prachtige weidse landschappen, een tractor in de sneeuw die dronkaard Kiddi afvoert en vooral veel wollen truien. Rams maakte ons heel klein. Het is de natuur die het voor het zeggen heeft. Het zijn de dieren die de mensen bijeen brengen. Slimme film.

4. Le tout nouveau testament
God is me d'er eentje. Dat hij af en toe plaatjes draait, wisten we al van Faithless. Sinds 'Le tout nouveau testament' van de Belgische filmgod Jaco Van Dormael is ook bekend dat de Heiland een bullebak is die op een driekamerflat woont in hartje Brussel. Salah Abdeslam moest het weten. Of zou beter deze wonderlijke fabel eens bekijken. Dan weet ie meteen dat er niks mis is met religie te relativeren. Niet dat Van Dormael er een blasfemische spotprent van heeft gemaakt. Daarvoor is deze surreële fabel te grappig en te inventief. Het is uiteindelijk de dochter die de knoeiboel van papa moet rechttrekken. En als Catherine Deneuve haar man inruilt voor een gorilla, weet je meteen waar het Jaco om te doen was: wij, mannen maken er maar een potje van. Vrouwen aan de macht.

3. The Lobster
Wie single is, wordt naar een hotel gevoerd waar men 45 dagen de tijd krijgt om een partner te vinden. Lukt dat niet, verander je in een dier naar keuze. Welkom in het op z'n minst bizarre universum van de Griekse geniale gek Yorgos Lanthimos. Colin Farell kiest voor de kreeft, "omdat ze honderd jaar worden en blauw bloed hebben." Dat ie levend in de kookpot kan belanden, is blijkbaar niet van tel. Grappig, hoogst origineel, bij wijlen diep ontroerend. Lanthimos serveert u een onnavolgbaar kijkstuk om duimen en vingers van af te likken. Met als stevig dessert de vraag of we een partner kiezen uit onze drang naar liefde of omdat de samenleving het nu eenmaal zo wil. Het was even kauwen. De degustief, een Campari Soda, was dan ook meer dan welkom.

2. Son of Saul
Daar zit je dan, comfortabel onderuitgezakt in een bioscoopzetel te kijken naar de meest waanzinnige gruwel. Regisseur László Nemes sleurt je mee naar de vernietigingshel van Auschwitz. We volgen Saul, een Hongaarse Jood en lid van het Sondernkommando die zijn medeburgers naar de gaskamers moet loodsen. De camera plakt constant dicht op Sauls uitdrukkingsloze gezicht, het beeldformaat bijna vierkant. Nooit eerder werd de Holocaust zo beklemmend in beeld gebracht. Of je de Holocaust niet ridiculiseert door er films van te maken? Ja, in het geval van het belachelijk stompzinnige 'La vita è bella'. Niet hier. Sterker nog, geen film bracht ons dit jaar meer van ons stuk. Borstel en blik moesten er net niet aan te pas komen om ons na afloop bijeen te vegen. En dan te bedenken dat zeventig jaar later de wereld nog altijd een brandhaard is. Confronterende cinema.

1. Youth
Weinigen die het hem nadoen. In 'Youth' deed Paolo Sorrentino ons lachen en snotteren tegelijk. Fred en Mick, twee bijna tachtigers blikken in een luxeresort in de Zwitserse Alpen terug op hun leven. Tussen de nostalgische mijmeringen door passeren de meest bizzare figuren: een leviterende monnik, Hitler die op een dessertkoekje knabbelt, Maradona (met Karl Marx-tattoo) jonglerend met een tennisballetje, een alpinist die op de K2 een bureaukastje aantrof ... Het zijn, net als in zijn vorige prent, Oscar-winnaar 'La Grande Bellezza', surreële uitstapjes die het filmfeest alleen maar groter maken. Met als summum Miss Universe die 's nachts op het San Marco-plein in Venetië het pad kruist van Fred. Terwijl het schijnsel van de maan schittert in het water is er de droeve blik in Freds ogen om zoveel jonge schoonheid. Fellini 2.0.

E-MaN

Top 10 ElaN Filmavonden 2015

10. Victoria (Sebastian Schipper)
9. La Loi du Marché (Stéphane Brizé)
8. D'Ardennen (Robin Pront)
7. Love (Gaspar Noé)
6. Whiplash (Damien Chazelle)
5. Rams (Grímur Hákonarson)
4. Le tout nouveau testament (Jaco Van Dormael)
3. The Lobster (Yorgos Lanthimos)
2. Son of Saul (László Nemes)
1. Youth (Paolo Sorrentino)

Ook zeer de moeite:
Birdman, Foxcatcher, While We're Young, Amy en Our Little Sister

ElaN Filmavonden 2015

5/1: St. Vincent
10/1: The Imitation Game
19/1: Wild Tales
26/1: Birdman

2/2: Turist
9/2: Image
16/2: The Disappearance of Eleanor Rigby
23/2: Whiplash

2/3: Foxcatcher
9/3: Ida
16/3: Phoenix
23/3: A Most Violent Year
30/3: Gluckauf

6/4: Selma
13/4: Hungry Hearts
21/4: Inherent Vice
27/4: Theeb

3/5: Charlie’s Country
11/5: Reality
18/5: Refugiado
25/5: The Riot Club

1/6: Dear White People
8/6: Good Kill
15/6: Amour fou
22/6: Cobain, Montage of Heck
29/6: The Dark Horse

6/7: La Loi du Marché
13/7: La Isla Minima
20/7: Amy
27/7: While We're Young

3/8: Love
10/8: Irrational Man
17/8: A Pigeon sat on a Branch reflecting on Existence
24/8: Nightcrawler
31/8: Dheepan

7/9: Le tout nouveau testament
14/9: Schneider vs Bax
21/9: Youth
28/9: Victoria

5/10: Life
12/10: Cafard
19/10: Sicario
26/10: The Diary of a Teenage Girl

2/11: The Lobster
9/11: Eau Zoo
16/11: Son of Saul
23/11: Our Little Sister
30/11: Black

7/12: D’Ardennen
14/12: Les Cowboys
21/12: Rams
28/12: Slow West

10:47 Gepost in Films, Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.