Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-01-15

De 10 beste films van 2014 volgens ElaN Filmavonden

elan filmavonden,jaaroverzicht 2014Van een woordeloze zeilthriller tot een coming-of-drama dat ons helemaal sprakeloos maakte. Onze top 10 van afgelopen jaar.


10. All is Lost
 
Spreken is zilver, zwijgen goud. Op één wilde vloek na hoor je van golden boy Robert Redford geen gebenedijd woord. Eenzaam dobbert hij op zijn stukgeslagen zeilboot in het midden van de oceaan. De redding is veraf. Een zinkend schip voor sommigen, wegens te saai. Wij gingen helemaal overstag. Regisseur J.C. Chandor geeft mee wat wij allang wisten: dat je in de strijd tegen de natuur altijd het onderspit delft. Een must see voor mevrouw Schauvliege. 

9. 20,000 Days On Earth
 
De ware Nick Cave wilde niet opstaan in deze fictiedocumentaire, buitengewoon in beeld gebracht door videokunstenaars Iain Forsyth en Jane Pollard. Maar daar was 't onze held niet om te doen. "Ik ben niet geïnteresseerd in datgene wat ik helemaal versta", horen we Cave zeggen. Het is enkel de grootsten gegeven. Een unieke inkijk geven in leven en werk, en toch een raadsel blijven. De wegen van Cave zijn even ondoorgrondelijk als van die andere God.
 
8. Snowpiercer
 
We schrijven 2031. Een nieuwe ijstijd is aangebroken. De enige overlevenden rijden rondjes in een eindeloos voortdenderende trein om de aardbol. De 'haves' zitten vooraan zich tegoed doend aan sushi, achterin de 'have-nots' die overleven op smaakloze proteïneblokken. Daar moeten vodden van komen. In een unieke mix van sci-fi en actie, laat de Zuid-Koreaanse regisseur Joon-ho Bong de klassenstrijd in alle hevigheid losbarsten. Snowpiercer is bij wijlen over the top (Tilda Swinton compleet met jampotglazen en vals gebit!) zonder ooit uit de bocht te vliegen.
 
7. White God

Die openingsscène alleen al. Een meisje fietst door de straten van Boedapest, wild achternagezeten door een meute losgeslagen honden. Volgen ze haar of willen ze haar te grazen nemen? De Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó stopt verschillende filmgenres in de blender - van feelgood tot horror – om uit te komen op een bijtend politiek relevante boodschap. De honden, het beestachtige gedrag van de mensen meer dan beu, komen in opstand. Als metafoor voor de onderdrukking van de zwakkeren in onze samenleving, kan het tellen. Of zoals een dakloze het in de film treffend zegt: “wij zijn allemaal hongerige honden.” 

6. The Wolf of Wall Street

Nogal wat crashes in deze uitzinnige beurskomedie van Martin Scorsese: een helikopter smakt tegen de grond, een yacht maakt slagzij, een Lamborghini wordt aan flarden gereden. Met altijd aan boord: de malafide beurshandelaar Jordan Belfort, verslaafd aan vrouwen en drugs, maar vooral aan geld. Niet te verwonderen dat Belfort zélf met z’n hoofd tegen de muur knalt. “De mens is zwak en tot alles in staat. Da’s waar The Wolf of Wall Street om draait”, aldus Scorsese die de draad weer oppikt van zijn gangsterepossen Goodfellas en Casino. Opwindend, meeslepend, grotesk (de kaars-in-de-kont-scène!) en daarmee de ultieme aanklacht tegen de graaicultuur van het grootkapitaal. Waarbij we er ons op betrapten dat we die Jordan wel een sympathieke pé vonden. De mens is zwak. Scorsese heeft gelijk.

5. Mommy

25 nog maar en al aan z'n zesde film toe. En wat voor één. Het Canadese wonderkind Xavier Dolan schetst een diep roerend portret over de relatie tussen een alleenstaande moeder en haar – op z’n zachtst gezegd - onrustige puberzoon Steve. Er wordt geroepen en getierd: Laurette Onkelinx is er niets tegen - dit alles in plat Québécois: Tabernacle nog nog aan toe! Stil werden wij dan weer wanneer Dolan op de proppen komt met wellicht de wonderlijkste scène van het jaar. Steve die op de warenhuisparking een dansje waagt op de tonen van ‘Color Blind’ van Counting Crows. Het grote gebrek, samengevat in beeld in geluid. Stráffe cinema.

4. Leviathan
 
Niet meteen een picknick on the beach, deze vierde film van het Russische toptalent Andrej Zvyagintsev waarin het Rusland van Poetin er flink van langs krijgt. Wanneer arme sloeber Kolya zijn huis moet opgeven voor een bouwproject van de corrupte burgemeester, gaan de matroesjka-poppetjes aan het dansen. Het resultaat mag zich raden. Kolya kan het schudden en wat doe je dan tegen zoveel onrecht? In Rusland toch: de fles wodka bovenhalen … Dórst dat we hadden na de film!

 
3. Winter Sleep
 
Toegegeven, met lichte tegenzin betraden we de zaal om het ruim 3 uur durende Winter Sleep te bekijken: schrik als we hadden om zélf in een winterslaap te verzeilen. Ongegronde vrees, zo bleek. De Turkse grootmeester Nuri Bilge Ceylan posteert zijn camera in het desolaat rotsige landschap van Cappadocië. De sneeuw valt, het is er berenkoud. Net zoals in het hart van de gepensioneerde acteur Aydin die zijn huwelijk uit elkaar ziet vallen. Superieure dialogen die morele kwesties oproepen over goed versus kwaad, arm versus rijk, straf versus vergeving. Diepgaand, af en toe hilarisch. Na eerdere meesterwerken als Once Upon A Time in Anatolia en Three Monkeys werd Ceylan beloond met de Gouden Palm in Cannes. Eindelijk.
  
2. Nebraska

Alexander Payne heeft zijn naam niet gestolen. Net als in zijn vorige films Sideways en About Schmidt schildert hij in Nebraska het portret van een man die beseft dat hij meer uit zijn leven had kunnen puren. Om hartzeer van te krijgen. Bruce Dern steelt de show als de knorrige, ietwat houterige Woody die de laatste rit van zijn leven lijkt te maken. Hij kreeg er in Cannes volledig terecht de prijs voor Beste Acteur mee. Gefilmd in stemmig zwart-wit met een licht melancholische ondertoon maar nooit sentimenteel: pràchtprent.

1. Boyhood

Waren wij na afloop blíj nog in leven te zijn. Boyhood had ons namelijk compleet de adem afgesneden. En dan die krop in de keel op de koop toe. De film van het jaar, volgens vele recensenten. Not! Boyhood durven wij te bestempelen als de beste film die we in de 12 jaar dat ElaN Filmavonden bestaat, mochten aanschouwen. Toevallig ook de periode waarin scenarist-regisseur Richard Linklater dit onvervalst meesterwerk draaide. Niet dat Linklater kiest voor het spektakel. Integendeel. We zien het hoofdpersonage Mason opgroeien van snotaap tot volwassene. Letterlijk. En daarom zo aangrijpend. Zeker als Mason aan het eind de kijker rechtstreeks aanspreekt: “You know how everyone always says ‘seize the moment’? But I think it is kind of the other way around: the moment seizes us. Yeah, it’s constant. It’s, like, always right now”.
Jámes, een zuurstofmasker, en snel!

E-MaN


Top 10 ElaN Filmavonden 2014

10. All Is Lost (J.B. Chandor)
9. 20,000 Days on Earth (Iain Forsyth & Jane Pollard)
8. Snowpiercer (Joon-ho Bong)
7. White God (Kornél Mundruczó)
6. The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese)
5. Mommy (Xavier Dolan)
4. Leviathan (Andrej Zvyagintsev)
3. Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan)
2. Nebraska (Alexander Payne) 
1. Boyhood (Richard Linklater)

Ook zeer de moeite:
The Grand Budapest Hotel, La Jaula de Oro, Blue Ruin. Under the Skin en Locke
.
ElaN Filmavonden 2014

6/1: The Wolf of Wall Street
13/1: Fruitvale Station
20/1: 12 Years a Slave
27/1: American Hustle

3/2: Child’s Pose
10/2: Short Term 12
17/2: Nebraska
24/2: The Selfish Giant

3/3: Philomena
10/3: Dallas Buyers Club
17/3: Her
24/3: The Grand Budapest Hotel
31/3: Final Cut

7/4: Snowpiercer
14/4: Viva la Libertà
21/4: Night Moves
28/4: The Amazing Catfish

5/5: La Jaula de Oro
12/5: Blue Ruin
19/5: We are the best
27/05: Deux jours, une nuit

2/6: Joe
9/6: All is Lost
16/6: Starred Up
23/6: The Homesman
30/6: Under The Skin

7/7: The Rover
14/7: Lovelace
21/7: The Two Faces of January
28/7: In the Fog

4/8: Maps to the Stars
11/8: Tracks
18/8: Magic in the Moonlight
25/8: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

1/9: Boyhood
8/9: Party Girl
15/9: Winter Sleep
22/9: A Most Wanted Man
29/9: Gett, the Trial of Viviane Amsalem

6/10: Locke
13/10: The Drop
20/10: Mommy
27/10: 20,000 Days on Earth
3/11: Violet
10/11: The Double & Enemy
17/11: Leviathan
24/11: Gone Girl

1/12: Waste Land
8/12: Pride
15/12:  White God
22/12: Timbuktu
29/12: Mr. Turner

De commentaren zijn gesloten.