Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-03-12

Le Havre: kerselaar in bloei

Le Havre, Aki KaurismäkiAki Kaurismäki, klinkt als een kinderrijmpje, maar we hebben het hier wel degelijk over een van de grootste regisseurs uit de Europese arthouse-cinema van de laatste pakweg 25 jaar. Na vorige meesterwerkjes als The Man Without A Past, Juha of The Drifting Clouds hadden we onze favoriete Fin (toegegeven, veel anderen kennen we niet) al in de armen gesloten. Met zijn nieuwste Le Havre zouden we 'm niet meer los willen laten. 


Als gewoonlijk stouwt Kaurismäki zijn film vol met spaarzaam met woorden omspringende personages die een stil verdriet in zich meedragen. 't Is wat het is, zié je ze denken. Rijden op de autoweg doen ze nog wel maar de afslag naar Het Grote Geluk? Die hebben ze allang gemist. Deze keer is Marcel Marx aan de beurt, een schoenenpoetser die overdag in de weer is in de straten van Le Havre en 's avonds troost zoekt in het café bij een wijntje. Eens thuis stopt zijn vrouw Arletty zonder morren zijn zuurverdiende euro's in de ladekast.

Tot daar is het allemaal vintage Kaurismäki: de prachtig gecomponeerde beelden, de poëtische oneliners (over geld bijvoorbeeld laat hij Marcel zeggen: “Geld beweegt in de schaduwen.”), de acteurs die eigenlijk niet lijken te acteren ("ik hoef geen molenwiekende acteurs. Molenwieken zijn voor windmolens", aldus Kaurismäki), de soundtrack die voor de helft uit sentimentele smartlappen bestaat én de kurkdroge humor (Marcels reactie op een klant die wordt neergekogeld. “Gelukkig had hij al betaald.” ).

En tóch. Als Marcel de jonge Afrikaanse vluchteling Idrissa een reikende hand biedt, smokkelt Kaurismäki zowaar een glinstertje hoop in de film.  Du jamais vu! Zelfs de kerselaar in de tuin van Marcel begint er van te bloeien. Het maakt Kaurismäki's boodschap die hij ook in Le Havre wil meegeven alleen maar krachtiger. "Al mijn films gaan over ‘fatsoen’", aldus Kaurismäki. "Dat wil zeggen, behandel mensen nooit zoals je jezelf nooit behandeld zou willen zien." Kaurismäki for President.

E-MaN
Le Havre werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 5 maart 2012 in TheRoxyTheatre in Koersel.

Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.