Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-02-12

Carnage: het masker der beschaving

Carnage, Polanski, Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph WaltzFilmregisseur, een zwaar beroep? Niet aan de vakbonden zeggen maar no way! Kijk naar Woody Allen (77), Robert Redford (75), Terence Malick (73), de gebroeders Taviani (80 en 82). Allen blijven ze op hoog niveau acteren. En dan vergeten we Roman Polankski nog. Op zijn 77ste vuurt de misantropische Meester met Carnage nog maar eens een gifpijl af die ons rechtstreeks in het hart treft.


Carnage vangt aan wanneer twee jongetjes het op een speelpleintje in Brooklyn (New York) met elkaar aan de stok krijgen. De ene knaap slaat daarbij de andere een aantal tanden stuk. De ouders van de twee komen samen in een appartement om een en ander uit te praten. Het is meteen het startschot van een verbaal steekspel dat de kijker 80 minuten lang beurtelings amuseert en beklijft. Aan de ene kant van het strijdtoneel - letterlijk ook, Carnage is gebaseerd op een toneelstuk van Yasmine Reza - vinden we Jodie Foster en John O. Reilly, respectievelijk een schrijfster die zich inzet voor de goede zaak en een handelaar in huishoudelijke artikelen. Tegenover hen staan Kate Winslet en Christophe Waltz. Zij, een effectenmakelaar, hij een wat foute advocaat voor een farmaceutisch bedrijf. Het treffen tussen de twee echtparen begint vluchtig, op het beleefde af. Maar in hun drang om het gelijk aan hun kant te krijgen, komen de echtelieden met getrokken messen tegenover elkaar te staan. Bloed valt er niet, het masker der beschaving wel. Zeker als de fles whiskey op tafel wordt gezet. "I am glád our son kicked the shit out of yours!", tiert Winslet die dan al het tafeltje met kunstboeken van Jodie Foster heeft ondergekotst. 
Carnage laat de mens zien zoals Polanski die ziet. Als een voyeur kijkt hij onder een vergrootglas naar het gedrag van de twee koppels die de schone schijn vruchteloos trachten hoog te houden. En terwijl de twee echtparen elkaar helemaal afmaken, is het de God of Carnage (oftewel god van de slachting en ook de oorspronkelijke titel van het toneelstuk) die regeert.

 

E-MaN
Carnage werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 6 februari 2012.
Meer info op
www.elanfilmavonden.be

22:52 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.