Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-11-11

The Conspirator: gevangenen van de geschiedenis

The Conspirator, Robert Redford't Zit 'm in de details. Toen Robert Redford het script van The Conspirator onder ogen kreeg, wou ie het stante pede in de prullenmand gooien. Nog maar eens een verfilming over de moord op de Amerikaanse president Lincoln, daar had ie geen zin in. Maar een prullenmand was niet meteen voorhanden. Redford las dan maar verder, en raakte in de ban. Want The Conspirator vertelt niet alleen het verhaal van de moord an sich maar focust op de samenzweerders die voor de rechtbank werden gedaagd, en meer bepaald op Mary Surratt (Robin Wright), eigenares van het pension waar de samenzwering was opgezet en tevens moeder van een van de verdachten.


Een rechtbankdrama, dus. Hoewel. Van een proces is weinig sprake. Dat merkt al snel Surratts advocaat, Frederick Aiken (een uitstekende James McAvoy), die te maken krijgt met een overheid die getuigen met een krat whiskey omkoopt en er zo snel mogelijk op uit is om Surratt voor het schavot te brengen. Surratt als offer voor een op wraak beluste samenleving die moet gesust worden. Het doet uiteraard erg denken aan wat er na 9/11 gebeurde. Toen Surratt, nu Bin Laden. De boodschap die Redford meegeeft, is duidelijk: als er recht moet geschieden, gebaren ze in de VS nog altijd van krommenaas. Niet in het minst ene Obama - Guantánamo is nog altijd open. Wie zei er ook alweer: Yes, We Can? Gevangenen van de geschiedenis, zijn we. Allemaal. U, ik en ook Obama.

Huh, zal u zich wellicht afvragen: een geschiedenisles met op de koop toe een les moraal? Zitten we daarmee weer op de schoolbanken? Vrees niet. Redford blijft in de eerste plaats een begenadigd regisseur. 75 is ie maar met strakke hand beroert hij de camera om cinema te brengen die u raakt tot aan de einder van uw ziel. Zelfs een gevangenis weet hij met de nodige lichtinval enige sfeer mee te geven. The Golden Boy van weleer mag dan al wat zilveren draden in zijn haren beginnen krijgen. Bij de schatter zal ie toch nog altijd 24 karaat waard zijn. Topfilm.

E-MaN
The Conspirator werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 14 november 2011.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

20:52 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.