Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-10-11

Le Gamin au vélo : De Dardennes met lichte tred

Le gamin au vélo, gebroeders Dardenne, CannesHoe komt het toch dat de gebroeders Dardenne er telkens weer in slagen films te maken die ons tot in de vier hartkamers tegelijk raken? Na het bekijken van hun laatste telg Le gamin au vélo hebben we zo onze theorie. Het is dat ze het mededogen dat als een verschoppeling ergens ver weg in een uithoek van deze door ratio beheerste wereld ligt te verkommeren, altijd weer weten op te rakelen. Vergelijk het met de eerste pint bier op café op vrijdagavond na 5 harde werkdagen. Die smaakt ook altijd het beste.


In Le gamin au vélo staat datzelfde mededogen nóg meer centraal dan in vorige meesterwerken als Le Fils, Rosetta of Le Silence de Lorna. De 12-jarige Cyril wordt in de steek gelaten door zijn vader. Wat Cyril niet kan verkroppen. Met zijn fiets raast hij van hot naar her, op zoek naar zijn pa. Maar die geeft niet thuis. Bij een doktersbezoek botst hij op Samantha, een kapster met een goed hart. Samantha (Cécile de France in optima forma) ontfermt zich over Cyril al gaat dat niet zonder slag of stoot. Met een baseballbat slaat hij wild om zich heen, Samantha krijgt er ook van langs maar beetje bij beetje brokkelt de grimmigheid op Cyrils gelaat af om plaats te maken voor een - weliswaar zuinige - glimlach. Drama op z'n Dardennes, is het: sentiment in gedoseerde pakjes, zonder ooit te vervallen in schmalz.

Le gamin au vélo is de meest toegankelijke film van de Dardennes tot nu toe. Een sprookje bijna, à la Roodkapje. Met Cyril die steevast in het rood is gehuld en een groen bos waar de boze wolf (in casu drugsdealer Wes) rondwaart en tenslotte de reddende fee in de figuur van Samantha. En voor het eerst schijnt de zon (in die prachtige scène waarin Samantha en Cyril met lichte tred langs het kanaal fietsen).

"Waarom maken jullie altijd films over mensen in de marge en nooit eens over 'normale' mensen?", vroegen we vorig jaar de gebroeders Dardenne. "Eerlijk gezegd, we weten het zelf niet goed. Feit is wel dat onze vader altijd de deur openhield voor de zwakkeren, voor mensen die hun huur niet konden betalen of kinderen die het koud hadden. Vandaar, mensen die buiten het sociale vangnet vallen, dat spreekt ons aan." Zo vader, zo zonen, gelukkig.

E-MaN
Le gamin au vélo werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 19 september 2011.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.