Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-09-11

Blue Valentine: van fluweel naar graniet

blue valentine,derek cianfrance,michelle williams,ryan goslingHet is boeken dicht bij Dean en Cindy. Zeven jaar huwelijk heeft zijn tol geëist. Hij staart liever naar zijn bierblikje en -buikje dan naar zijn vrouw. Zij - de blik in haar ogen liegt niet - zou het liefst datzelfde bierblikje uit zijn fikken slaan. Een verklaring hoe het zo is kunnen fout lopen, is er niet. Regisseur Derek Cianfrance wisselt beelden af van hoe het allemaal begon en hoe gaandeweg de trouwringen rond de vingers beginnen te spannen. Wat er daartussen is gebeurd, laat Cianfrance, letterlijk zeg maar, in het midden. Het is aan de kijker om zelf zijn conclusies te trekken. Een van die conclusies zou kunnen zijn dat Dean het huwelijk ziet als een eindstation terwijl Cindy het huwelijk beschouwt als een treinrit. Mannen!


De meanderende vertelstructuur brengt je in een emotionele roetsjbaan. Want het gaat heen en weer van puur onversneden liefdesgeluk naar grimmige ruzies, van vederlicht naar loodzwaar, van fluweel naar graniet. Het prille liefdesgeluk van Dean en Cindy wordt met veel zwier en vrolijke kleuren in beeld gebracht. Aan het eind van hun huwelijk of zo u wil als ze aan het eind van hun Latijn zijn, zijn de kleuren duister en duf, net als de decors. Een bewijs daarvan is de kamer die Dean reserveert in een soort seksmotel in een poging zijn huwelijk te redden. Dean kiest daarbij voor de science-fiction-achtige Future Room met draaiend bed en niet de Cupido Room, wat ook al een teken aan de wand is. En de kamer is eigenlijk een en al schrale tristesse, die symbool staat voor hun relatie. Er zijn geen vensters, geen frigo: merkt Cindy op. Dean vindt het allemaal wel oké: "We're like inside Robot's Vagina!", grapt hij. Bij Cindy kan er dan allang geen lachje meer vanaf.  

Blue Valentine weet gelukkig de valkuil van de gemiddelde Tinseltownse romcom vakkundig te ontwijken (u had ons na afloop moeten zien, op onze knieën naast ons bioscoopstoeltje, God dankend). De werkelijk schitterende acteerprestaties van Ryan Gosling en Michelle Williams zorgen er tevens voor dat de pure ontroering, die godverdomse emotie die steeds zeldzamer het witte doek haalt, af en toe weet aan te kloppen aan de deur van uw ziel. Zoals de scène waarin Cindy een vrolijk tapdansje pleegt terwijl Dean een deuntje speelt op zijn ukelele onder het felle licht van een winkeletalage. Toen alles nog koek en ei was, ja.

E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde Blue Valentine in TheRoxyTheatre in Koersel op 15 augustus 2011.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.