Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-08-11

Melancholia: Trierke, geen plezierke

2012, The Day after Tomorrow, Knowing, The Day The Earth Stood Still, The Road, ... Aan de sliert einde-van-de-wereldfilms komt maar geen einde. In tijden van bloedende beurzen en het geplunder in Engelse steden doet nu ook Lars von Trier met Melancholia zijn duit in het zakje. Deze keer geen instortende wolkenkrabbers noch aliens die de aarde bestieren. "Ik wilde mensen tonen, geen speciale effecten", aldus von Trier die meteen ook zijn depressie van zich af wilde schrijven. Trierke, geen plezierke, dus.

 


lars von trier,melancholia,elan filmavonden,kirsten dunst,charlotte gainsbourg
Of toch wel. Want nauwelijks neergeploft in onze zetel, zitten we compleet gebiologeerd naar het scherm te staren. In een ouverture van 10 minuten serveert Von Trier een barok beladen beeldenstorm van schilderingen à la Paul Delvaux, opgeluisterd door pompeuse operamuziek van Richard Wagner. Passeren de revue:  een vallend paard, een bruid, vastgestrikt in dikke touwen, en tot slot de planeet Melancholia die de Aarde opslokt (typisch Von Trier om van bij aanvang al het einde van de film te verklappen).

Maar dan moet het feest nog beginnen. Letterlijk. Want Melancholia (voor die naam alleen al verdient Von Trier een standbeeld), vangt aan met een bruidsfeest van hoofdfiguur Justine (Kirsten Dunst) op een landhuis met golfbaan. Niet dat de pret lang duurt. Al voor het aperitief glijdt Justine weg in een depressie. Liever dan de taart aan te snijden, doet ze een plasje (midden op de golfcourt), vrijt ze achteloos met een feestgast (ook al op de golfcourt!) of ligt ze doodgemoedereerd in bad. De ongemakkelijke sfeer van Festen (van Von Triers Dogma-partner-in-crime Thomas Vinterberg) is nooit veraf.  

Na het feest probeert Justine's zus Claire (Charlotte Gainsbourg) de spoken uit Justine's hoofd te verjagen. Maar er is geen lievemoederen aan. Lusteloos blijft ze in bed, geen brok krijgt ze door haar keel (als Claire haar lievelingseten voorschotelt, zegt ze: dit smaakt naar... às). Intussen nadert Melancholia met rasse schreden de aarde. De twee zussen reageren elk totaal anders. De anders zo standvastige Claire is doodsbang. Justine - een en ander gewoon - laat het allemaal op zich afkomen. "De aarde zit vol kwaad. Niemand zal er om rouwen," orakelt Justine in pure Schopenhauer-stijl.

Tussen al zijn sofasessies door is Von Trier er toch in geslaagd om zijn beste film sinds Breaking The Waves af te leveren. Naar eigen zeggen voelt de Deense meester zich momenteel kiplekker: "ik ben weer klaar om te vlammen!" Wat gaat dàt nog geven?  

E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde de avant-première van Melancholia in TheRoxyTheatre in Koersel op 8 augustus 2011.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.