Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-07-11

Tropa de elite 2: de arm der wet versus de armen

tropa de elite 2.jpgIn de Braziliaanse tophit Tropa de elite uit 2008 rond het elitepolitiekorps BOPE in Rio De Janeiro ging het er - zacht uitgedrukt - niet al te zacht aan toe. Regisseur José Padilha doet er in de sequel nog een schep bovenop. Een door kogels doorzeefde auto, een gevangene die in de fik wordt gestoken en nog een andere die bruutweg in de buik wordt geschoten. Tropa de elite 2 is nauwelijks een kwartier ver en je hebt al meer geweld op je bord gekregen dan Bart De Wever njet zei tegen de Walen. 


Voor nog al wat kijkers is het van het goede te veel. Maar wij weten ons wel te vinden in Padilha's aanpak. Want de realiteit is wat ze is. In Rio de Janeiro worden dagelijks 11 mensen vermoord, de meesten als gevolg van drugsgeweld. U hoort het goed, één Braziliaans voetbalteam dat per dag verloren gaat. Nee, in Rio is het zeker niet altijd samba en copacabana dat de klok de slaat.

Spilfiguur in Tropa de elite 2 is nog altijd Nascimento, de rechtschapen maar keiharde BOPE-officier die de drugsmisdaad met wortel en tak uit de krottenwijken (favela's) wil uitroeien. Waar hij in de eersteling te maken krijgt met de corruptie binnen de BOPE, krijgt hij het nu aan de politiestok met corrupte flikken (Koekelberg is in vergelijking maar klein bier), legermilities met ware maffia-praktijken en politici die dit allemaal oogluikend toestaan in de hoop op enkele stemmen meer. 

Tropa de Elite 2 toont veel ineens aan. Dat Brazilië als een van de BRIC-landen toch nog zoveel ongelijkheid kent, dat een mensenleven er nauwelijks iets waard is, dat de arm der wet zich verrijkt op kap van de armen en dat de corruptie blijft bestaan omdat zij die het zouden moeten bestrijden (de politici) er zelf verantwoordelijk voor zijn. En dat allemaal verpakt in een uiterst spannend politieverhaal. Tropa de Elite 2 is een straf staaltje politiek relevante cinema dat in eigen land zo mogelijk nog meer volk naar de zaal lokte dan deel 1.

De Braziliaanse kijkers applaudisseerden daarbij telkens wanneer Nascimento een politicus bont en blauw slaat. Wijzelf ook maar deden dat iets beschaafder, tijdens de aftiteling namelijk. Op naar Tropa de Elite 3? Heel graag wat ons betreft: wij hebben 'm al in het vizier.

E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde Tropa De Elite 2 in avant-première op 25 juli 2011 in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

20:15 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.