Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-07-11

How I Ended This Summer: Radio Nowhere

how i ended this summer.jpg

In How I Ended This Summer heet de Rus Alexei Popogrebski u welkom in Tsjoekotka, een schiereiland in het uiterste noordoosten van Rusland. Niet meteen een bestemming voor in de vakantiefolder. Uitgestrekte sneeuwvlakten worden afgewisseld met ruwe berglandschappen. Voortgestuwd door een strakke wind, beuken de zeegolven onophoudelijk tegen de kale rotsen. In de verte waart een krakkemikkig huisje dat fungeert als weerstation. Het is in dit onherbergzame poolgebied dat tegenpolen Sergej, de oudste en plichtsbewust, en Pasja, jong en van het losbollige type, aan de slag moeten.


Gedurig aan sturen ze via de radio weerkundige meetgegevens door naar de bewoonde wereld. Niet dat er altijd thuis wordt gegeven. Het machtige Radio Nowhere van Bruce Springsteen had de soundtrack kunnen zijn: "Is there anybody alive out there?". Isolatie troef dus (buiten dat weerhuisje dan). Enkel de sauna biedt soelaas.

De twee spelen elk hun rol (met verve overigens, beide acteurs kregen een Gouden Beer op het Festival van Berlijn). Sergej trekt de ruime zee in op forellenjacht terwijl Pasja, kauwend op een rauw stukje walrussenvlees, de tijd doodt met computerspelletjes of door aan de weerradar te zwieren. Maar als Pasja een voor Sergej belangrijk radiobericht achterhoudt, komen ze tegenover elkaar te staan, ook letterlijk. Sergej lost een schot, meer een waarschuwing dan om te treffen. Maar de geschrokken Pasja heeft het zo niet begrepen. Ook niet op Sergej. Pasja slaat op de vlucht maar met het einde van de wereld - en een vervaarlijke ijsbeer - in zicht, is dat geen cadeau. Van dan af evolueert How I Ended This Summer van betovering naar bedreiging, van een film met sterk documentaire inslag (die Tarkovskieske landschapsbeelden met forellen aan een droogrek, ijzingwekkend mooi!) naar een psychologische thriller.

Na zijn debuut Roads To Koktebel levert Popogrebski met How I Ended This Summer alweer een ingetogen pareltje af over twee mensen die volledig op elkaar zijn aangewezen. Een diepe buiging, dat is wat we zouden maken, mochten we de man tegen het lijf lopen. 

E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde How I Ended This Summer in avant-première op 18 juli 2011 in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.