Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-06-11

127 Hours: Blok aan de arm

127_hours_movie_image_small_james_franco_01.jpgDanny Boyle houdt van eng. In zijn doorbraakfilm Trainspotting laat hij Ewan McGregor op de tonen van het machtige Underworld een weg banen door een toiletpot, weet u nog? In 127 Hours is het Aron Ralston die met zijn hand tussen een rotsblok gekneld raakt in een bergkloof, ergens ver weg in de roestkleurige Canyons van Utah. Roepen om hulp brengt geen soelaas, het is roepen in de woestijn. Oeps, is Ralstons laconieke reactie, fatalist als hij is. De afloop is u wellicht bekend. Ralston (fabuleus neergezet door James Franco) bevrijdde zich door zijn arm te amputeren en haalde er in 2003 de wereldpers mee. Armlastig is ie er niet van geworden. Na zijn avonturen gaf Ralston wereldwijd lezingen. Per sessie ving ie - met één arm - tot 35.000 dollar. 


127 Hours volgt Aron Ralston ruim 127 minuten lang, wanhopig oplossingen bedenkend hoe hij zich uit zijn benarde situatie kan redden. Veel opties zijn er niet, ook met een kampeermesje vangt hij (aanvankelijk) bot. 

Het doet uiteraard allemaal erg denken aan Buried, de doodskistenthriller van talent in wording Rodrigo Cortès over een man die levend werd begraven. Het verschil is dat Buried zich geheel en al binnen zes plankjes afspeelt. En dat anderhalf uur lang (als voorproefje wat u en ik te wachten te staat, kon het alvast tellen). Dan pakt Boyle het iets ruimer op. Via uitgekiende flashbacks en fraai vormgegeven hallucinaties van de hoofdfiguur geeft hij de kijker enige lucht. Soms letterlijk als de camera naar boven zwenkt alwaar een zwarte kraai rondcirkelt. Eén enkele keer schijnt het zonnetje, op Raltons tenen dan nog. Goedkope symboliek allemaal voor de mensen van slechte wil, wij daarentegen - goedgezind als we zijn - kraaiden van de pret. Zeker omdat de spanning voortdurend om te snijden blijft in deze 'actiefilm zonder actie' zoals Boyle 127 Hours zelf omschrijft.

Volgend jaar regisseert Danny Boyle de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Hopelijk wel met meer hoofdrolspelers dan in 127 Hours.

E-MaN
127 Hours werd vertoond bij ElaN Filmavonden op 4 april 2011 in TheRoxyTheatre in Koersel.

Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.