Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-04-11

Sound of Noise : Getrommel als stoorzender

sound.jpgEen streepje absurdisme, daar zijn we altijd voor te vinden (we volgen de regeringsvorming op de voet). Ook in de Zweedse muzikale komedie Sound of Noise tast het regisseursduo Ola Simonsson en Johannes Stjärne Nilsson de grenzen af van het denkbeeldige. Of wat gedacht van een zeskoppig drummerscollectief dat de stad op stelten zet door te kloppen op alles wat los en vast staat.


Niet op mensen, voor alle duidelijkheid (een hartpatiënt niet te na gesproken). Wel op elektriciteitspylonen, zuurstofflessen, geldversnipperaars, you name it. Waar het zestal om te doen is, wordt niet meteen duidelijk. Is het een stil protest tegen de burgerlijkheid of zijn het eerder wat balorige stokslagen op de stringente maatschappij ? Uitsluitsel krijgen we niet echt, leuk is het wel. Vooral als de aanslag op een operagebouw compleet uit de hand loopt met een bronzen fontein die eraan moet geloven. Rock-'n-Roll!

De muziekrebellen worden achternagezeten door politie-inspecteur Amadeus Warnebring (toeval of niet, twee druppels water Jools Holland, de music maestro van de BBC). De muziek zou 'm in de genen moeten zitten met ouders als beroepsmuzikanten en een broer als (beroemd) dirigent. Maar helaas, Amadeus is toondoof en haat muziek. Het getrommel voelt hij dan ook aan als een stoorzender op zijn oren, als terreur voor zijn trommelvliezen. Gek wordt ie ervan maar gek wordt ie ook op opperdrumster Sanna (dat de vonk uiteindelijk overslaat tijdens het 'elektriciteits'-concert is niet meer dan een voetnoot).

Sound of Noise staat stil bij het feit dat muziek en geluid ons constant omringen en tracht een antwoord te geven op de vraag of stilte - zoals voor Amadeus - ook muziek kan zijn. Interessante thema's die helaas op de achtergrond geraken door de stomweg onnozele en tenenkrullende plotwendingen (alsof de Zweudse kok van de Muppet Show instond voor het scenario). Het kijk- (en luister)plezier zit 'm dan ook in de aaneenschakeling van hilarische vondsten en taferelen: de door de politie opgetrommelde straatmuzikanten, het verkeerde geschenk van Amadeus voor zijn broer, de dirigent: een handleiding om funkbas te leren spelen, de op hol geslagen paukenist of Sanna, ooit een conservatoriumstudente die werd buitengegooid omdat ze muziek maakte met ‘water en paardenvijgen’. U leest - of hoort - het, fijn filmpje maar niet meer dan dat.

E-MaN

Sound of Noise werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 21 maart 2010 in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

12:00 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sound of noise

De commentaren zijn gesloten.