Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-03-11

Another Year: blikje bier als reddingsboei

another_year_.jpgDat het leven niet altijd een pretje is, daar hoeft u ons niet van te overtuigen. En zeker Mike Leigh niet. In zijn laatste worp Another Year heeft de Britse grootmeester (Naked, Secrets & Lies, All or Nothing) aan één cijfertje genoeg om ons daar nog eens op te wijzen. Wanneer een uitgebluste vrouw gevraagd wordt hoe gelukkig ze is op een schaal van 1 op 10, antwoordt ze: 1. De film telt nog meer van die slameurige momenten waar je hart en ziel tegelijk van uiteenbrokkelen (dat eindbeeld!).


Another Year vangt aan met Tom en Gerri (sic!), een vrij gelukkig echtpaar van tegen de 60. Huisje, tuintje (vooral dat), keukentje: het zit allemaal behoorlijk op orde. Hun relatie is er een van rustige vastheid, zoals Herman Van Rompuy het zou omschrijven. 

Het maakt dat het koppel als een magneet werkt voor twee van hun vrienden die met de rug tegen de muur van het leven staan. Zo is er Ken, een verteerde ziel die de lippen nauwelijks boven water houdt in de enorme poel van vertwijfeling waarin hij verkeert. Reddingsboeien vindt hij niet alleen in Tom en Gerri maar ook in de ettelijke blikjes bier die hij tot zich neemt. Ook de door het leven en de liefde geblutste ouwe vrijster Mary klampt zich desperaat vast aan Tom en Gerri, alsook aan de fles(sen) Chardonnay. Zo goed als kwaad het kan trachten Tom en Gerri hun twee vrienden de enorme last van de eenzaamheid die ze torsen draaglijk te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan. "Het wordt alleen maar erger", is de reactie als Mary laveloos op het logeerbed ligt.  

Jezus Christus, hoe deprimerend, horen we u al denken. Maar Leigh zou Leigh niet zijn als hij in de overigens voortreffelijke dialogen altijd opnieuw dat hoognodige laagje vrolijkheid weet te leggen. Another Year flitste zo voorbij onze ogen, voor we er erg in hadden. Net zoals het ware leven, dus. Point made, Mike. Als u ons oordeel vraagt over Another Year op een schaal van 1 op 10? 10. 

E-MaN 

ElaN Filmavonden vertoonde Another Year op 14 februari 2011 in TheRoxyTheatre.
Meer info op
www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.