Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-02-11

Winter's Bone: de andere kant van Amerika

De Amerikaanse indie cinema ligt erbij zoals ons land: op zijn gat. Moe van het dalende bezoekersaantal en de krimpende budgetten zoeken steeds meer Amerikaanse regisseurs van enige kunde hun toevlucht tot het tv-circuit. Ten bewijze: Thomas McCarthy (The Station Agent) die de fel bejubelde serie The Wire maakte, genie Todd Haynes die voor HBO de reeks Mildred Pierce klaar heeft of wat te denken van Martin Scorcese die, ook al voor HBO, gangmaker was van het fantastische Boardwalk Empire.


Winters-Bone-004.jpgWat niet wil zeggen dat het Amerikaanse landschap van niet-commerciële kwaliteitsfilms er helemaal desolaat bij ligt. Vorig jaar draaide ElaN Filmavonden pareltjes als Precious, Greenberg alsook de weergaloze doodskistenthriller én anti-oorlogspamflet Buried. Aan die parelketting kan nu ook Winter's Bone toegevoegd worden van regisseuse Debra Granik.

De film speelt zich af in de diepe bossen van Missouri (the Heart of Darkness van Amerika, zeg maar). Daar probeert het 17-jarige meisje Ree Dolly met haar zusje en broertje in weinig benijdenswaardige omstandigheden te overleven. Moeder en vader zijn beiden afwezig: moeder mentaal, vader fysiek. Ree leeft in een armzalig huisje met zwerfhonden en katten als metgezellen. De wegen liggen er slijkerig bij, haar broertje en zusje kunnen enkel spelen op een afgeleefde trampoline. Enfin, kommer en kwel zijn nooit veraf en het is in deze leefwereld dat Ree, om te kunnen overleven, op zoek moet gaan naar haar vader. In die zoektocht struint ze door een landschap vol aftandse auto's dat doet denken aan de woestenij van de film The Road, en komt ze in contact met stugge plattelanders die geen woord te veel zeggen en die evenveel op hun woorden kauwen als de drugs die ze innemen. Ree moet echter informatie loskrijgen van dat soort mensen wat dus geen sinecure is. Als ze op een bepaald moment weigert om ook drugs te gebruiken, krijgt ze als repliek :"Then I guess, We got nothing for you".

Winter's Bone is een film die onder je huid kruipt omdat hij echt authentiek is en een verhaal vertelt van de andere kant van Amerika. En dat is ook deels de bedoeling geweest van regisseur Debra Granik. "Met Winter's Bone wilde ik toch enig tegenwicht bieden aan de verschrikkelijke blockbusters die met mijn land worden geassocieerd. Ik zou graag laten zien dat niet alle Amerikanen in Beverly Hills wonen, met een zwembad en drie auto's. In de filmindustrie is zwaar behoefte aan diplomaten van het andere, minder bekende Amerika", aldus Granik. 

Omdat Winter's Bone zich afspeelt, ver weg in de Amerikaane heartlands en omdat je af en toe een banjomuziekje hoort, zou je de film kunnen vergelijken met Deliverance, die klassieker uit 1972 alweer met o.a. Jon Voight en Burt Reynolds die een fataal survival-tochtje maken en constant bejegend worden door vijandige en tegelijk geheimzinnige inlanders. Het is dus ook die vijandigheid en geheimzinnigheid die je terugvindt in Winter's Bone. Toch weet regisseuse Granik de clichés van Deliverance, remember de brutale verkrachting, te omzeilen. Ja, ook de figuren waar Ree mee te maken krijgt zijn onguur. maar het zijn geen stereotypen. Of zoals Granik zelf zegt. Ze zien niet zwart-wit maar zwart én wit. Zo is er de oom van Ree die agressief is en verslaafd maar tegelijk bereid is zijn nek voor haar uit te steken. En ook de oudere vrouw die Ree mishandelt, blijkt ook over een geweten te beschikken. En Ree zelf is ook niet volmaakt, ze is dapper én gevaarlijk naïef.

Over Ree gesproken. Actrice Jennifer Lawrence is werkelijk voortreffelijk. Een groot talent uit het landelijke Kentucky, wat haar goed heeft geholpen bij het spelen van deze rol. Als voorbereiding bracht ze veel tijd door met haar familie om vertrouwd te geraken met het plattelandsleven. Jennifer Lawrence, een talent om in het oog te houden. Ze is 20 en speelde eerder al in The Burning Plain. En dit jaar speelt ze ook mee in de nieuwste film van Jodie Foster met aan haar zijde, niemand minder dan Mel Gibson. Als dat maar goed afloopt...

Winter's Bone werd vertoond bij ElaN Filmavonden op 17 januari 2011.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

11:01 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winter's bone

De commentaren zijn gesloten.