Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-01-11

‎2010 volgens ElaN Filmavonden (deel 3): Leven van de vreugde

SEPTEMBER

Oh ironie, in het jaar dat de kerk zichzelf de das omdoet, beleefden we met de kloosterfilm Des Hommes et des Dieux een van de hoogtepunten van 2010. Wierook kwamen we te kort om het waargebeurde verhaal van 8 Trappistenbroeders die in Algerije te maken krijgen met moslimextremisten, de lof toe te zwaaien.


Onze eigenste Tour de France zetten we voort met Enter The Void, na Irréversible nog maar eens een magnifieke tour-de-force van de Franse schandaalregisseur Gaspar Noë. Enter The Void bleek een visueel verbluffend kijkstuk over een junkie wiens dode ziel over het neonrijke Tokyo vliegt. Dagenlang bleef Noë's hallucinante beeldenstorm door ons hoofd razen, waarna ook wij wel zin hadden om eens over Koersel te gaan vliegen. Aldaar stootten we op de op roze wolkjes lopende Tilda Swinton. In Io Sono l'Amore staat onze favoriete rosse vonk in vuur en vlam voor het vriendje van haar zoon. Het leverde een prachtige, zij het wat gezwollen prent op die nog maar eens aantoont dat de Italiaanse cinema aan een revival bezig is.

06.09 Des Hommes et des Dieux
13.09 Yves Saint Laurent L'amour fou
20.09 Io sono l'amore
27.09 Enter The Void

OKTOBER

Sorry voor de kijker achter ons maar nauwelijks enkele minuten ver in The Social Network staken wij ons beider duimen al stevig de hoogte in. De fantastische Facebook-film van David Fincher (Fight Club, Se7en, Zodiac) is een treffende samenvatting van het vluchtige, digitale tijdperk waarin we leven maar meer nog een Shakesperiaans verhaal van macht, jaloezie en verraad. Fincher is naar verluidt bezig aan de verfilming over de Belgische regeringsvorming. Nu we toch in ons vermaledijde landje zijn beland, de Waalse film Illégal van Olivier Masset-Depasse, over een Wit-Russische vrouw zonder papieren die het zwaar te verduren krijgt, gaf ons mee dat er nog flink mag geschaafd worden aan ons mededogen. Als aanklacht tegen het falende asiel- en uitwijzingsbeleid in ons land een erg profetische film bovendien, getuige de vele asielzoekers die enkele maanden later de winter koukleumend op straat moesten doorbrengen. 

04.10 Illégal
11.10 Mary and Max
18.10 The Social Network
25.10 The American

NOVEMBER


Zwarter voor onze ogen mocht het echt niet worden. In Submarino schetst Thomas Vinterberg een diepduister portret van twee broers die hun leven maar niet op de rails krijgen (en daarom hun lijf op de rails zouden wìllen krijgen). Nee, kijken naar een film van Vinterberg (Festen) draait meestal niet uit op een feestje in het hoofd. Submarino deed ons alvast grijpen naar 4 wintermantels tegelijk. Zo koud kregen we het ervan (dat heb je met die films uit het hoge Noorden). De wintermantels mochten uit tijdens het Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. De Gouden Palm van Cannes in 2010 speelt zich af in de broeierige jungle, ergens in het diepe noordoosten van Thailand, waar de krekels tsjirpen en de grotten glinsteren... Met Uncle Boonmee leek regisseur Apichatpong Weerasethakul naar de sterren te reiken, zo onaards mooi zijn sommige beelden. Voor wij er erg in hadden, had de cineast zich meester gemaakt van ons bewustzijn om het, als ware het een nekvel, de volgende 2 uur niet meer los te laten. Uncle Boonmee, film van het jaar.


01.11 Submarino
08.11 Fair Game
15.11 Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives
22.11 Five Minutes of Heaven
29.11 Buried

DECEMBER

Kerstfilms, gewoonlijk rijden we er in onze arrenslee met een flinke bocht omheen. Niet deze keer. Tot twee keer toe riepen we onze rendieren een halt toe. Tijdens Home for Christmas volgt de Noor Bent Hamer enkele figuren die op kerstavond niet bepaald aan de kalkoen zijn. Een dokter moet 's nachts op pad, een zwerver zoekt heil bij zijn oude vlam en een afgewezen echtgenoot geeft, vermomd als kerstman, zijn rivaal er flink van langs met een tuinschop. Stuk voor stuk bitterzoete wederwaardigheden die de kerstlichtjes in ons hart deden flikkeren.   
A Star is Born, dachten we meteen bij het bekijken van En Waar De Sterre Bleef Stille Staan. Wat de jonge Vlaming Gust Van den Berghe middels een verhaal van Felix Timmermans op het scherm klaar kreeg, behoort tot een van de pakkendste filmervaringen van het jaar. "Waar leven jullie van?", wordt gevraagd aan een koppel met het Down-syndroom. "Van de vreugde", is het antwoord. Kijk, die scène alleen al roerde het gemoed tot in onze wintertenen. Met de feelgoodfilm The Kids Are All Right eindigde ElaN Filmavonden het jaar op een vrolijke noot. Een lekker weghappend potje cinema over een lesbisch koppel dat botsend op enkele obstakels, toch maar beslist om ermee door te gaan. Iets waar ook ElaN Filmavonden na afloop toe besloot.
Tot in 2011 !

06.12 Home for Christmas
13.12 The Next Three Days
21.12 En waar de sterre bleef stille staan
27.12 The Kids are All Right

E-MaN

De commentaren zijn gesloten.