Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-01-11

2010 volgens ElaN Filmavonden : De sigaret van Sissi (deel 2)

MEI
 
Elk zijn specialiteit. De Noord-Koreanen zijn meester in het maken van amok. In Zuid-Korea maken ze dan alweer meesterlijke films.


Waaiden de voorbije jaren al naar ons toe : The Chaser, Old Boy, Secret Sunshine, Poetry en vooral Thirst, de ronduit geniale vampierenfilm van Park Chan-wook (Koreaans voor Quentin Tarantino, gokken wij). Ook Mother, een thriller van Bong Joon-Ho en met een hoog Al Fred Hitch-Cock-gehalte, kan aan dat rijtje toegevoegd worden. Op gevaar af van getorpedeerd te worden door een Noord-Koreaanse artilleriegranaat, durven we toch beweren dat de Zuid-Koreaanse cinema van het inspirerendste is wat we afgelopen tijd in de zaal te zien kregen. Van schurkenstaten gesproken, rechtstreeks vanuit Iran vertoonden we ook No One Knows About Persian Cats, een swingend portret van een jonge rockband die vanuit de kelders van Teheran een gitaarguerilla begint tegen het religieuze regime, aldaar. Even verderop in het Midden-Oosten liet de Israëlische regisseur Samuel Maoz in het claustrofobische Lebanon weten wat wij allang wisten : dat oorlog alleen maar slachtoffers kent.
 
 
03.05 Mother
10.05 Ultimo Verrano de la Boyita
17.05 Precious
24.05 Lebanon
31.05 No One Knows About Persian Cats
 
 
JUNI
 
De documentaire Inferno volgt de 'making of', of beter, de 'not-making of' van L'Enfer van George-Henri Clouzot uit 1964. Trouw aan de titel, werd de nooit afgewerkte film achtervolgd door één grote sliert aan rampspoed met als absolute hoogtepunt de regisseur zelf die, tijdens het draaien van een lesbische scène - realiteit overtreft inderdaad vaak de fictie - getroffen werd door een hartaanval. Hartverwarmend was dan weer wel hoe Romy Schneider haar sigaret aanstekend, slechts één vlammetje nodig had om haar nuffige Sissi-imago van zich af te schudden. Nog meer vuur, ontwaarden we in Agora, de waarlijk immens indrukwekkende sandalenfilm van Alejandro Amenàbar (Mar Adentro) en waar de christenen in de 4de eeuw na Christus hun duivels ontbindend stokebrand spelen in het heidense Alexandrië. De brandende bib-scène sloeg alvast gensters in onze ziel. Wat ook gebeurde met in A Single Man: hoe Colin Firth met neergeslagen blik zijn roze lot als een kruis draagt, een pluim in Colins gat voor zoveel kunde.

07.06 A Single Man
14.06 Inferno
21.06 Agora
28.06 The Imaginarium of Dr. Parnassus
 

JULI

 
De wereld verbeteren, wij beginnen d'er niet aan, zeker niet in rampjaar 2010. Wèl zo voor Michael Caine in Harry Brown. In zijn 102de (!) rol speelt Caine (76, intussen) een uit de kluiten gewassen Benidorm Bastard die een bende jonge broekies een pak voor de broek geeft. Nog meer heldenmoed in Kick Ass, hoewel. De superheld van dienst bleek een klunzige tiener die zich in een foeilelijk groen wetsuit hijst om het onrecht in de wereld te bestrijden. Mission impossible natuurlijk, maar amusant werd het wel. Zeker als de 11-jarige Hit Girl zwaaiend met een samoeraizwaard, groter dan zichzelf, de ledematen in het rond laat vliegen. Een Hit Girl, die wat ons betreft gerust eens mag langsgaan bij Léonard en diens trawanten. Met het kwieke Kick Ass serveerde regisseur Matthew Vaughn een verrassend frisse cocktail (10 cl Kill Bill, 15 cl Spiderman, 75 cl eigen talent) die ons deed zinderen van de pret. Van puur contentement dronken we achteraf in de bar ons cocktailglas in één teug leeg. Meteen ónze superheldenactie van 2010.

05.07 Kick Ass
12.07 Soul Kitchen
19.07 Harry Brown
26.07 City Island

AUGUSTUS

Niet-commerciële films uit Amerika die ons compleet van de sokken blazen. Tegenwoordig is het zoeken als naar een speld in een hooiberg. Geprikkeld werden we door Greenberg van Noah Baumbach, de nieuwe Woody Allen. Ben Stiller speelt een timmerman in volle midlife-crisis die niet meer weet van welk hout pijlen maken. De film beweegt zich tussen de driehoek van humor, droefgeestigheid en ontroering, een zone waar wij wel eens graag durven te vertoeven. Greenberg kreeg daarom een bijzonder plaatsje in ons hart plus hoofd. Opgeschrikt werden we dan weer door de nieuwste van Michael Winterbottom, The Killer Inside Me: een heftig kijkstuk met de kille killer Casey Affleck in een glansrol en Jessica Alba als stoot(zak). We kregen het ook helemaal week vanbinnen tijdens het overspeldrama Cosa Voglio Di Più. Een klein maar bijzonder fijn filmpje van groot talent Silvio Soldini. Met o.a. Caos Calmo, Io sono l'amore, Il Papa di Giovanna en dus ook Cosa, ... lijkt het erop dat de Italiaanse arthouse uit een diep dal aan het kruipen is. Een dal waar het hoog tijd is om die andere Silvio eens in te duwen.   

02.08 Cosa Voglio Di Piu
09.08 Greenberg
16.08 The Killer Inside Me
23.08 Gordos
30.08 El secreto de sus ojos


Ciao,
Weldra, deel 3 van het Jaaroverzicht !
E-MaN

De commentaren zijn gesloten.