Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-11-10

The Social Network : Vrolijke vrienden, dat zijn wij (niet)

The-Social-Network-Movie-Poster.jpgLet's face it. Facebook, dat parallelle universum waar u en ik wel eens in durven te verdwalen, is een fenomeen. Een film over de netwerksite dat intussen wereldwijd 500 miljoen mensen virtueel verbindt, kon dus niet uitblijven. The Social Network is het geworden. Vooraf hadden we onze bedenkingen. Regisseur is David Fincher die met Se7en, Fight Club en Zodiac 2,5 instant-klassiekers op zijn naam heeft maar dan afkwam met het oervervelende The Curious Case of Benjamin Button (alleen al de gedàchte aan de film doet ons weer geeuwen). En wie zagen we daar op het acteurslijstje staan: Justin Timberlake? Die zanger met het geitenstemmetje en het charisma van een eiken tafelpoot? Gek genoeg zijn het net Fincher en Timberlake die de film tot grote hoogte stuwen. Andere steunpilaren van dienst zijn scenarist Aaron Sorkin en Jesse Eisenberg die de rol van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg met bravoure op zich neemt. 


The Social Network brengt niet het verhaal van een hele generatie dat z'n sociale contacten vervluchtigd ziet in cyberwereld maar focust op het ironische lot dat Zuckerberg ten deel valt: Facebook maakte hem dan wel de jongste miljardair ooit, de prijs die hij ervoor betaalde was zo mogelijk nog hoger, want veel vrienden hield hij er niet aan over.

The Social Network is zo een van de films waarvan je bij aanvang weet: dit zit goed. Als 19-jarig studentenjochie wordt Zuckerberg gedumpt door zijn liefje Erica, moe van Zuckerbergs gezanik en gejen. ("You're not an asshole, you're just trying so hard to be", sneert Erica). Om van zijn blauwtje te bekomen, trekt hij, eens terug op zijn kot, een bierblikje open evenals zijn laptop en bokst hij hevig tokkelend op de toetsen de community-site FaceMash.com in elkaar. Foto's van meisjesstudenten plaatst hij online (ja, ook die van Erica). Bezoekers kunnen stemmen op wie de knapste is. Met duizenden hits is de site diezelfde nacht een smashing hit. Drie collega-studenten waaronder de tweelingbroers Winklevoss willen het talent Zuckerberg inlijven als programmeur voor een sociale netwerksite die ze in gedachten hebben. Zuckerberg stemt toe. Maanden laat hij niks van zich horen, totdat hij, met de steun van zijn vriend Eduardo, op de proppen komt met Facebook. "Gepikt!", schreeuwen de twee Winklevossen in koor en dagen Zuckerberg voor de rechter. Hoezo gepikt?, pareert Zuckerberg. "Als jullie Facebook hadden uitgevonden, dan waren júllie de uitvinders van Facebook." Een logica waar geen bit noch byte is tussen te krijgen. Wat volgt is een relaas van vrienden die via juridische steekspelletjes elkaar dolken in de rug steken en elkaar defrienden, maar dan in het echt. Het is op deze ruïne van gebroken vriendschappen dat een imperium (Facebook wordt momenteel op ruim 33 miljard dollar geschat) uit de grond wordt gestampt. The Winner Takes It All? Niet altijd.

Met zijn jongens-onder-elkaar-geklets en vinnige dialogen doet The Social Network denken aan A Few Good Men, ook al een scenario van Aaron Sorkin. Jack Nicholson kreeg er de Oscar voor van Beste Mannelijke Bijrol. En dat zou ook wel eens Justin Timberlake kunnen overkomen. Onze tafelpoot speelt Sean Parker, oprichter van Napster en zakelijk brein van het Facebook der begindagen. Van het moment dat hij het scherm bestiert, krijgt de film een nog grotere rotvaart als ie al had. Ook David Fincher raden we aan om wat plaats te maken op de schouw van zijn living. Met The Social Network is hij erin geslaagd om een oeroud, welhaast Shakesperiaans verhaal van macht, jaloezie en verraad te vertellen en tegelijk de vluchtige tijdsgeest van vandaag te vatten.    

En als u ons nu wil excuseren. Want wij gaan een vriendschapsverzoek sturen naar Mark Zuckerberg, de arme drommel.

E-MaN

ElaN Filmavonden vertoonde The Social Network in avant-première op 18 oktober 2010 in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.