Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-10-10

El Secreto de Sus Ojos: uit het oog, niet uit het hart

el-secreto-de-sus-ojos1.jpgGéén Das Weisse Band, noch Un Prophète die dit jaar de Oscar won voor Beste Buitenlandse Film. De Oscar-jury, de risico's even hard schuwend als Bart De Wever het compromis, liet zijn oog vallen op El Secreto de Sus Ojos (The Secret in Their Eyes). Deze Argentijnse film van Juan Jose Campanella had dan ook alles om de juryleden (wij stellen ze ons voor als een bende krasse knarren die in hun vrije tijd over hun buik wrijven of sigarenbandjes verzamelen) in te pakken: een conventiële opbouw, nu en dan een stemmig muziekje, een bedaarde, bijna brave cameravoering en vooral, enkele universele thema's des levens behandelend zoals eenzaamheid en gemis alsook schuld en boete.

Lees meer...

17-10-10

Illégal: pijn als pasmunt

illégal.jpgIn de openingsscènes van Illégal drinkt Tania zich Russische moed in. Ze vluchtte – met haar zoontje maar zonder papieren – naar België. Tania bezat zich niet om de pijn van het verleden te vergeten, maar de pijn die komt. Want even later brandt ze met een strijkijzer haar vingerafdrukken weg. Het is het begin van haar reis in de illegaliteit. Het begin ook van een film die pijn als pasmunt gebruikt om onze sympathie voor vluchtelingen af te kopen.

Lees meer...

03-10-10

Greenberg: de met het leven worstelende zwemmer

greenberg.jpg

Greenberg is de nieuwste van de Amerikaan Noah Baumbach die al in zijn vorige films Margot at the Wedding en The Squid and the Whale mensen portretteert die niet goed weten van welk hout pijlen maken. Timmerman Roger Greenberg is er ook zo eentje. 

 

Lees meer...