Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-10-10

El Secreto de Sus Ojos: uit het oog, niet uit het hart

el-secreto-de-sus-ojos1.jpgGéén Das Weisse Band, noch Un Prophète die dit jaar de Oscar won voor Beste Buitenlandse Film. De Oscar-jury, de risico's even hard schuwend als Bart De Wever het compromis, liet zijn oog vallen op El Secreto de Sus Ojos (The Secret in Their Eyes). Deze Argentijnse film van Juan Jose Campanella had dan ook alles om de juryleden (wij stellen ze ons voor als een bende krasse knarren die in hun vrije tijd over hun buik wrijven of sigarenbandjes verzamelen) in te pakken: een conventiële opbouw, nu en dan een stemmig muziekje, een bedaarde, bijna brave cameravoering en vooral, enkele universele thema's des levens behandelend zoals eenzaamheid en gemis alsook schuld en boete.


El Secreto de Sus Ojos vertelt het verhaal van Benjamin Espositio, een officier van justitie in ruste die aan een boek begint over die ene moordzaak van 25 jaar geleden die, gedwarsboomd door de militaire junta van destijds, onopgelost blijft. Het brengt hem terug op kantoor, waar nog steeds Irene Hastings werkt, de vrouw op wie hij ooit verliefd was. En u weet hoe dat gaat met oude liefde, die rust noch roest niet. Het duo gaat in uitgesteld relais op zoek naar de dader, en naar elkaar. Daarmee speelt de spanning zich of op twee vlakken: wordt het nog ooit iets tussen Benjamin en Irene? En vliegt de dader alsnog achter de tralies? El Secreto is misdaad- en liefdesdrama tegelijk maar er is meer. Campanella slaagt er wonderwel in om tussen de stevige staketsels van het scenario een aantal boeiende thema's te verwerken. Het omgaan met herinneringen, bijvoorbeeld. "Heel mijn leven heb ik voorwaarts gekeken, het verleden valt niet onder mijn jurisdictie', aldus de ongelukkig gehuwde magistrate Irene tegen Benjamin. Ook voor Morales, de weduwnaar van de vermoorde vrouw, lijkt Memory Lane een doodlopend steegje. Elke dag zit hij vruchteloos te wachten in het treinstation in de hoop de moordenaar terug te vinden.

Intussen dreigt ook het onderzoek in een doodlopend straatje te eindigen todat een getuige meedeelt: "alles aan een identiteit kun je veranderen, behalve je passie". Die van de verdachte is het voetbal. De actie verplaatst zich naar een voetbalstadion waar Campanella zijn regisseurstalenten mag botvieren. Vanuit de lucht laat hij de camera zakken tot in het publiek. Een filmisch hoogstandje en hoe Campanella het klaarspeelt, geen idee (technisch zijn wij niet zo'n kraan), maar de sekwentie hoort bij het indrukwekkendste van wat wij afgelopen tijd in de zaal hebben aanschouwd.

El Secreto de Sus Ojos lokte miljoenen Argentijnen naar de cinema en was er de grootste filmhit in 35 jaar. Het script meandert dan ook op intellegente wijze tussen het heden en de jaren '70 toen Argentinië in een wurggreep zat van het extreem-rechtse Videla-regime. Een verleden waar vele Argentijnen nog altijd mee worstelen. Net zoals Benjamin en Irene met hun eigen verleden.

E-MaN

El Secreto de Sus Ojos werd op 30 augustus 2010 vertoond in TheRoxyTheatre.
Meer info op

www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.