Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-10-10

Greenberg: de met het leven worstelende zwemmer

greenberg.jpg

Greenberg is de nieuwste van de Amerikaan Noah Baumbach die al in zijn vorige films Margot at the Wedding en The Squid and the Whale mensen portretteert die niet goed weten van welk hout pijlen maken. Timmerman Roger Greenberg is er ook zo eentje. 

 


Veertig is ie. Zijn kost verdient hij in New York. Helaas is het meubilair in zijn hoofd iets minder op orde. Zo heeft hij net een joekel van een zenuwinzinking achter de rug en om op adem te komen, gaat hij voor een tijdje op het huis passen van zijn broer in Los Angeles. "I"m trying to do nothing for a while", horen we hem zeggen.

Intussen maakt hij met alles en iedereen oorlog, specifiek met mensen die hem het meest dierbaar zijn. Ook maakt hij er een hobby van om klachtenbrieven te schrijven over de meest lullige zaken die hem storen zoals de kwaliteit van vliegtuigstoelen of de muziekkeuze van de koffiehuizen van Starbucks. Baumbach gebruikt overigens een fantastische metafoor voor Greenbergs geworstel met het leven, als deze een baantje trekt in het zwembad van zijn broer en met moeite de overkant haalt. Dat terwijl er boven hem een helikopter zweeft. Het zou een reddingshelikoper kunnen zijn. Datzelfde zwembad speelt later in de film nog een hoofdrol in een een wat bevreemdende scène op muziek van het geweldige nummer Melody van Serge Gainsbourg: grand cru cinéma.

Ronduit verrassend is de hoofdrol van Ben Stiller. De komiek die hier - tot onze grote opluchting - het bekkengetrek achterwege laat in ongeinfilms als Meet The Fockers en Night At The Museum en op torenhoog niveau staat te acteren. Het is meteen een bewijs dat komieken best wel dramatische rollen aankunnen. Zie o.a. Jim Carrey (I Love You Philip Morris), Will Ferrell (Stranger Than Fiction), Adam Sandler (Punch-drunk Love) en Robin Williams (Dead Poets Society).

Een aparte vermelding verdient ook Greta Gerwig, de love interest van Greenberg. Gerwig speelt Florence, de gedienstige assistente van zijn broer. Een meisje dat, net als Greenberg, niet helemaal ongehavend uit de strijd van het leven is gekomen. Anderzijds is Florence ze iemand die verbazend veel geduld opbrengt en zorg draagt voor Roger. Net zoveel als ze dat doet met de hond des huizes Mahler.

In essentie gaat Greenberg over de dromen in het leven die we met zijn allen najagen. Zo droomt Florence ervan om een zangeres te zijn. Bij de veertigjarige Roger is de situatie iets precairder. Al zijn dromen die hij had zijn voorbijgevlogen zonder dat hij er erg in had. Zo stond hij ooit op het punt om een succesvolle rockmuzikant te zijn maar op het moment suprème weigerde hij een belangrijke platendeal te tekenen. Het is een rode draad in Rogers leven. Niks krijgt hij afgewerkt, ook niet het hondenhok voor Mahler dat hij in elkaar timmert.

Greenberg is een film die zich beweegt tussen de driehoek van humor, droefgeestigheid en ontroering en die volzit met one-liners waar je als kijker even je hoofd over kunt breken. Zo zegt Ivan, Roger Greenbergs beste vriend: "Het is iets kolossaals om het leven te omarmen dat je niet voor ogen stond." Het is zo'n film die we de N-VA-kiezers warm aanbevelen.

E-MaN

Greenberg werd op 9 augustus vertoond in TheRoxyTheatre.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.