Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-09-10

Des Hommes et des Dieux: Should I Stay or Should I Go?

Al die pedopriesters, zullen ze na hun dood branden in hel?, vragen wij ons wel eens af. Of zullen de engeltjes hen alsnog verwelkomen? God zal het weten. We zouden deze schurken alvast willen aanraden om naar de ingetogen en tegelijk pakkende kloosterfilm Des Hommes et des Dieux van Xavier Beauvois te gaan kijken. De pure medemenselijkheid van de opgevoerde monniken zou hen als voorbeeld kunnen - en moeten - strekken. Jawel, van je collega's moet je het hebben!


des-hommes-et-des-dieux1.jpgDes Hommes et des Dieux is een verhaal dat gebaseerd is op ware feiten. Specifiek gaat het over 8 Trappistenbroeders die in de jaren '90 leven in een Cisterziënzerklooster in het Algerijnse Tibhrine en die, bedreigd door moslimextremisten, de vraag voorgeworpen krijgen: blijven of vertrekken? Blijven staat gelijk met het tekenen van hun doodvonnis, vertrekken betekent meteen hun armlastige dorpsgenoten waar zorg voor gedragen wordt, in de steek laten. Should I Stay or Should I Go dus, maar dan zonder veiligheidsspeld.

Het verhaal leent zich echt tot een docudrama. Maar Beauvois, nochtans zelf een ongelovige, koos ervoor om de kloosterlingen zelf te volgen, wat meteen de kracht van de film uitmaakt. We zien dus de monniken in hun dagdagelijkse bezigheden : als schoffelende tuiniers, bij het maken van honing, tussendoor de tijd dodend met te bidden, met de regelmaat van een klok de klokken te luiden en te zingen (véél zingen, dat kunnen we u verzekeren). Zo laat Beauvois u als kijker meewiegen op het levensritme van het contemplatieve kloosterleven. Het is alsof u in uw bioscoopzetel zelf een monnikspij heeft aangetrokken.

Geholpen door een werkelijk verbluffende fotografie rijgt Beauvois de ene indrukwekkende scène na de andere aan elkaar. Het zijn er even veel als er parels zitten aan een paternoster: broeder Luc (Michael Lonsdale) die een dorpsgenote met liefdesperikelen toespreekt ("de liefde die ik vond is zoveel groter"), prior Christian die de handen deeemoedig kruist bij het lijk van een terrorist of de ronduit majestueuze scène waarbij de camera op de tonen van Tsjaikovski's Zwanenmeer inzoomt op de gelukzalige gezichten van de monniken tijdens een van hun laatste avondmalen.

Vorig jaar wist Un Prophète al het leven van gangsters in de gevangenis treffend te schetsen. Met Des Hommes et des Dieux wordt opnieuw een leven tussen 4 muren prachtig weergegeven. Zowaar, de Franse film is waarlijk opgestaan. Gods wegen zijn écht ondoorgrondelijk.

E-MaN

Des Hommes et des Dieux werd op 30 augustus 2010 vertoond bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.