Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-09-10

Soul Kitchen: kolderbrigade in de keuken

Triiiing! We kloppen de wekker af (damn, alwéér te vroeg), stappen uit bed, gauw gauw kleren aan, ontbijt, dan stapels werk verzetten, thuiskomen, de vuilniszakken buitenzetten, intussen de post uithalen (inhoud: wat dacht je, een rekening of 4). En de volgende dag, hetzelfde liedje. Verbaast het u dat wij het soms welletjes vinden? Zo ook regisseur Fatih Akin. De Duitse Turk vuurde het loodzware Gegen die Wand en het (iets subtielere) Auf Der Anderen Seite op ons af maar vond het hoog tijd om het over een ietwat luchtigere boeg te gooien.


SoulKitchenMovieStill.jpgResultaat is Soul Kitchen, een kwieke, kolderieke feelgood-komedie die, voortgestuwd door aanstekelijke funky soulmuziek (Curtis Mayfield! The Isley Brothers!), als een frisse wind verluchting bracht aan ons brein vol belastingbesognes.

Soul Kitchen is een restaurant in de grauwe achterbuurten van Hamburg. De gerechten die de Griekse eigenaar Zinos zijn klanten/leeglopers voorzet, lijken niet uit de keuken te komen, eerder vanachter het behang. Een leegloop is het gevolg. Het is niet Zinos' enige zorg. Bergen problemen krijgt hij te verzetten: het voortdurende verzet tegen de fiscale en hygiëne inspectie, zijn vriendin die hem in de steek laat om maar te zwijgen van een weerbarstige vaatwasser die hem een hernia bezorgt (Fatih Akin is zelf rugpatiënt).

Akin laat Soul Kitchen bevolken met personages die in mallotigheid niet voor elkaar moeten onderdoen. Er is de hitsige belastinginspectrice, de op borrels beluste oberin, een Turkse bottenkraker en bovenal een messenwerpende kok wiens potje wel eens durft overkoken. 

De plot moet met de nodige korrel zout genomen worden, of in dit geval met Hondurese boomschors. Eens onze kok dit ingrediënt in de soep draait, gaan de poppetjes in Soul Kitchen aan het dansen, waarbij de fiscus letterlijk en figuurlijk genaaid wordt...

Fatih Akin heeft lang getwijfeld om Soul Kitchen te maken, bang als hij was om zijn imago van serieuze arthouse-filmer te verliezen. We zijn maar wat blij dat hij heeft doorgezet.

E-MaN

Soul Kitchen werd op 12 juli vertoond bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.