Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-07-10

A Single Man: een man met een plan

Single_Men_jpg_595x325_crop_upscale_q85.jpgZelden zo dichtgeknepen met de billen de zaal binnengestapt als bij A Single Man. Tja, wat wil je? Regisseur gay, de schrijver van het gelijknamige boek gay evenals de hoofdfiguur. En dan speelde de Roxy nog The Scissor Sisters als wachtmuziekje! Maar na nauwelijks enkele stonden verplaatste de opstopping in ons lichaam naar iets hogere regionen. Een knoert van een krop in de keel kregen wij namelijk bij dit sereen gebrachte verhaal dat draait rond het gemis van een geliefde en wat ermee gedaan.


A Single Man is de debuutfilm van de Amerikaanse mode-ontwerper Tom Ford naar een boek van Christopher Isherwood, een van de grote Angelsaksische schrijvers van de vorige eeuw. George Falconer, een literatuurprof aan een unief in LA, verliest zijn partner Jim na een auto-ongeval. Het verdriet zit diep, zijn leven is leeg, even leeg als de inhoud van zijn frigo. George heeft nog maar één welbepaald doel voor zijn bebrilde ogen. Bij Jim zijn...

Wat meteen opvalt aan A Single Man is de vormgeving. Elke mise-en-scène is tot in de puntjes verzorgd, alsof Ford ze vooraf heeft bedacht op een patroontekening. Als kijker heb je dan ook het gevoel dat je continu in een tijdschrift uit de jaren '60 zit te bladeren of naar een reclamespot kijkt van een of ander parfummerk. Zelfs als George op de pot zit (wat toch wel raar is voor een homo, maar soit) gebeurt dat in alle stijl.

Doet al dit gejongleer met stijl en vormgeving afbreuk aan de inhoud van de film? Toch niet. Verantwoordelijk daarvoor is Colin Firth die net als in het smalle steegjesdrama Genova een literatuurdocent speelt en toen óók zijn partner verloor door een auto-ongeluk. Soit, zijn bisnummer is er boenk op en onze krop in de keel nam alleen maar een grotere omvang aan wanneer hij per telefoon op de hoogte wordt gebracht van de dood van Jim of wanneer hij een verzuchtende blik wendt naar een bloot mannenlijf op een tennisveld.

Ook Jullianne Moore, onze favoriete rosse voenk in Hollywood, zet haar schouders onder A Single Man, letterlijk en figuurlijk. Moore speelt Charley, toeverlaat van George.  Zelf staat Charley niet zo vast op haar benen. Ze is een gescheiden vrouw die echter elke dag opnieuw een goed huwelijk sluit met een fles gin. Altijd tipsy omdat ze ontgoocheld en verbitterd is in het leven en de liefde en vooral héél eenzaam. Een eenzaamheid die weerklinkt in haar holle lach.  

Jawel, droefgeestig is A Single Man zeker, maar tegelijk wonderlijk en waarachtig. "Dead is the future", horen we George zeggen, en geef hem maar eens ongelijk.   

E-MaN

 

A Single Man werd vertoond bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre op 7 juni 2010.

Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.