Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-04-10

Crazy Heart : The Big Cowboyski

crazy%20heart.jpgNiemand die mooier de lome lamlendigheid kan gestalte geven dan Jeff Bridges. Eerst als The Dude in The Big Lebowski, nu in Crazy Heart: een prachtige prent over een countryster van weleer wiens carrière serieus in het slop zit: The Big Cowboyski, zeg maar.


Bad Blake is de naam, 57 jaar en om rond te komen nog steeds on tour (of beter gezegd on retour). Kilometers maalt hij af in New Mexico om in aftandse bowlingzalen en derderangs dranktenten te spelen (in het begin van de film zie je Blake uit zijn auto stappen en een jerrycan met gele vloeistof leegkieperen: tja, het was blijkbaar een lange rit...).
Groupies zijn er nog, al is hun aantal - net als hun schoonheid - tanende. De weemoed wordt weggedronken met whiskey, vele glazen whiskey, geloof ons. En bij elke slok die Blake tot zich neemt, zie je het verdriet in zijn vale ogen - evenals zijn levercirrose - groter worden. Het is het verhaal van collega-has been Micky Rourke in The Wrestler maar dan, ipv een spandex-pakje, een geruiten hemd.

Héél af en toe weet hij tijdens zijn optredens voor 10 man en een paardenkop (die groupie, dus) zijn muziek nog een hint van emotie mee te geven, maar de tand des tijds is, zoals u weet, genadeloos. ("I used to be somebody, but now I'm somebody else", zingt Blake).

Blake staat met beide cowboylaarzen zo goed als in het graf wanneer de jonge journaliste Jean (Maggie Gyllenhaal) voor hem valt. Onze held herleeft helemaal, hoewel...

Crazy Heart is een klein filmpareltje dat op de rand van de vijver van het goedkope sentiment balanceert maar er nooit in valt. Zoals een goede countrysong, dus. En die zijn er te over, want afkomstig van de onvolprezen T-Bone-Burnett en de inmiddels overleden Stephen Bruton (youtube die man!). Het is niet de klatergouden kakcountry à la Shania Twain of Keith Urban. Nee, T-Bone lijkt hier de songs eigenhandig uit de diepgewortelde klei van de Amerikaanse Heartlands te hebben getrokken. De excellente soundtrack refereert dan ook naar goed volk als Townes Van Zandt, Kris Kristofferson, Steve Earle en Billy Joe Shaver (youtube die mannen en passant ook maar).     

Jeff Bridges haalde met zijn rol zijn langverwachte Oscar binnen (waarmee een van dé schandvlekken in Hollywood eindelijk werd weggevaagd). Well done, Jeff. We nemen er onze cowboyhoed voor af.

E-MaN,
ElaN Filmavonden vertoont Crazy Heart op 26 april in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.