Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-04-10

Bad Lieutenant: de lachende leguaan

bad_lieutenant-500x404.jpgAbel Fererra viel van zijn regiestoel toen ie Werner Herzogs versie van 'zijn' Bad Lieutenant onder ogen kreeg. Al rechtkrabbelend foeterde Ferrara: 'Ik hoop dat hij sterft in de hel!' Waarop Herzog laconiek. "Ik weet niet wie die Ferrara is al heb ik gehoord dat hij een nors gezicht heeft, hij zou dus een perfecte gangster zijn in mijn film", en nog "ik heb zijn film nooit gezien." Làp: 2-0 voor Herzog, en diens marketingmachine (Duitsers winnen àltijd, mijnheer Ferrara).  


Nu, Herzogs versie wijkt dan ook serieus af van het origineel uit 1992. Oké, de flik van dienst is nog steeds verslingerd aan drugs en drank die liever achter vrouwen dan boeven jaagt. Het verschil is dat Ferrara's Bad Lieutenant gebukt gaat onder schuldgevoelens (alsmede een loodzware symboliek) terwijl Herzogs heidense held, met een hilarisch buitenmaatse blaffer achter de broeksriem, een bijna duivels plezier beleeft aan zijn avonturen. Schulden? Die heeft hij enkel bij zijn bookmaker.
 
Nieuw is ook dat de actie zich afspeelt in New Orleans ipv New York. Een stad waar Herzog hoofdrolspeler Nicolas Cage genoeg zijwegen laat inslaan om niet zozeer de zin dan wel de waanzin van het leven aan te treffen. Of wat gedacht van een grijnzende leguaan, dagdromende vissen en een breakdancend lijk. Cage, eindelijk nog eens in topvorm, slaat het allemaal met die typisch licht verdwaasde en gemelijke blik in de ogen gade. 
 
Bad Lieutenant is het zoveelste bewijs dat Herzog gedurende zijn hele carrière nooit een hoge pet heeft op gehad van filmers die scrupuleus de regeltjes volgen. Volgens hem zijn dat soort academische regisseurs ambtenaren van de waarheid en vermoorden ze de poëzie. Niet zo bij de eigenzinnige 67-jarige grootmeester die Bad Lieutenant haast ongemerkt doet overgaan van een film noir naar pure parodie waarbij het soms lijkt dat de acteurs in een stripverhaal zijn beland. Bijvoorbeeld wanneer Cage de waarheid wil achterhalen door de zuurstofbuisjes van een oud vrouwtje dicht te knijpen. Herzog, hij blijft steevast garant staan voor een brok adembenemende cinema.
 
E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde Bad Lieutenant in avant-première op 29 maart in TheRoxyTheatre in Koersel.

De commentaren zijn gesloten.