Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-03-10

Up in the Air: een vlucht in de lucht

Na nauwelijks enkele minuten het script van Up in the Air te hebben doorbladerd, stemde George Clooney vanop zijn villa aan het Como-meer in met de hoofdrol. Het script werd 'm dan ook overhandigd door Jason Reitman, het nieuwste wonderkind in Tinseltown. Nog maar 32, maar nu al twee knisperende komedie's in de achterzak. Met Thank You For Smoking, over de tabakslobby, rolden we hoestend van het lachen over de grond. Bij Juno, over een zwanger tienermeisje, lagen we dan weer plat op onze buik van het lachen.


up-in-the-air-clooney-farmiga.jpgHet knappe aan Reitman is dat zijn films wegvreten als een zak popcorn tijdens het bekijken van een film van, euh, Reitman, maar je ook doen nadenken. Zo ook in Up in the Air. Clooney speelt Ryan Bingham, een executive die per vliegtuig van het ene bedrijf naar het andere reist om er werknemers de bons te geven. 322 dagen per jaar is ie van huis, jaarlijks 350.000 mijlen 'on the road': zijn woning heeft ie opgezegd en aan een gezin heeft ie ook geen kind. Het is een vlucht in de lucht, een leventje, even hol als een lege Tupperware-doos, maar dat hem toch bevalt. Zeker omdat ie zijn koffers nauwelijks neergezet, geregeld in de koffer duikt met ene Alex (Vera Farmiga).

Maar als Nathalie op het toneel verschijnt, belandt hij met zijn twee voeten op de grond. Nathalie, een jonge go-getter die het groot ziet maar met een klein hartje, heeft een programma klaar dat de ontslagen per internet regelt. Waarmee Ryan zijn job (en zijn comfortabel leventje) in rook ziet opgaan.

Een echte hoogvlieger is Up in the Air niet, daarvoor neigt de film soms ietwat naar het - aaarghh, waar is de exit? - romcom-genre. Maar amusant blijft het altijd. De montage is snel en vinnig (alleen al de begingeneriek is om van te snoepen), de soundtrack subliem (de melancholische noten van Elliott Smith die een noodlanding lijken te maken op Ryans vertwijfelde ziel, gewoonweg prachtig). Maar vooral de dialogen zijn spits als de snuit van een Concorde. Zo zegt Alex tegen Ryan: "I'm like you. Think of me as you with a vagina". Leuk, zeker toen we dat beeld écht voor de geest haalden.

E-MaN
Up in the Air werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 1 maart 2010 in TheRoxyTheatre (Koersel).
Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.