Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-03-10

Fish Tank: pure poëzie in plakjes

Fish_Tank_2.jpgKen Loach die vaak met de hamer in de ene hand en sikkel in de andere zijn sociale drama's tot bij de kijker brengt. Lovenswaardig, dat wel, maar niet meteen onze stijl. Beste Ken, we wéten dat het leven een strijd is (anders zaten we, samen met onze 7 miljard medemensen, op Aruba aan een Caipirinha te nippen, toch?).


Nee, geef ons dan maar Andrea Arnold die de sociale pijn van het zijn in het armlastige Engeland in iets draaglijkere dosissen toedient. Wat het effect alleen maar verpletterender maakt. Het kunstje flikte ze al in Red Road, nu is er Fish Tank, n.b. allebei bekroond met de Juryprijs van Cannes.  
 
In Fish Tank heeft Mia het niet onder de markt. Het 15-jarige meisje is van school geschopt en van lieverlede schopt en scheldt ze dan maar zelf tegen alles en iedereen. Niet in het minst tegen haar moeder en zusje waar ze in een bekrompen flat mee samenleeft. Intussen schermt ze zich op haar eigen kamertje af van de boze buitenwereld, haar growing pains wegdansend met enkele schuchtere hiphop-pasjes. De uitzichtloosheid van haar bestaan wordt weergegeven door het uitzicht dat ze heeft op dat kamertje: met monotome woonblokken, de ene al grijzer dan de andere, niet eentje om er vrolijker van te worden. 
 
Maar dan daagt Connor (Michael Fassbender) op. De vriendelijke en toegewijde vriend van haar moeder slaagt er af en toe in een lichtstraal te laten doorschemeren in de constante schaduw die waart over Mia's gemoed.   
 
Na Red Road toont Andrea Arnold zich opnieuw een levensbedreigende regisseur. We waren immers wat blij dat we de zaal levend verlaten hadden want talloos waren de keren dat Arnold ons met plakjes pure en pakkende poëzie de adem deed stokken: Connor die Mia een vis leert vangen, Connor die Mia op de schouders neemt of alleen al de steelse blikken van Connor en Mia die elkaar kruisen en dat op de tonen van California Dreamin' van de wonderlijke Bobby Womack. Huh, een vrolijk, zomers deuntje zomaar in een sociaal drama? Ken, da's misschien eens een ideetje!
 
 
E-MaN
Fish Tank werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 15 februari 2010 in TheRoxyTheatre in Koersel.
 

De commentaren zijn gesloten.