Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-02-10

I Love You Phillip Morris : Homo ludens achter tralies

"I'm gay. Gay gay gay gay!!!" Murw geslagen door een auto-ongeval, gooit Steven Russell (Jim Carrey) vanaf een ziekenhuisbrancard zijn grote geheim op straat. Tot dan was Steven een braaf getrouwde politieman die 's avonds kneuterig keuvelend aan de keukentafel met zijn vrouw een warm glas melk drinkt en zijn dochter voor het slapen gaan een kruisje geeft.


i_love_you_phillip_morris.jpgMaar na het ongeval gooit hij het roer duchtig om. Met gouden armbandjes aan de ene arm en een vriendje aan de andere schuimt hij de straten af, zich onderdompelend in luxe. Om zijn homo ludens-schap te financieren, wringt hij zich in allerlei frauduleuze bochten. Eerst via valse kredietkaarten, nadien als COO van een voedingsbedrijf. Van achterpoortjes gebruikmakend: het is voor Steven privé en professie tegelijk. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis waar hij op slag verliefd wordt op Phillip Morris, een lamme goedzak, hier enig gespeeld door Ewan Mc Gregor.     
 
Een aparte pluim in het gat gaat naar de regie van het debuterende duo John Requa en Glenn Ficarra (eerder schreven ze het scenario van de knotsgekke kerstschets Bad Santa) die sprankelend is, op het parmantige af. Ze laten de teugels stevig vieren om dan weer op de gepaste momenten in drafpas te gaan (de tegelplakker in de cel op muziek van Johnny Mathis!).

Pluim nr 2 is er voor Jim Carrey. Om de zoveel jaar lijkt de Canadees het zelf op zijn heupen te krijgen van al dat gebekkentrek en gooit hij zijn masker af voor het serieuzere werk. Zie The Truman Show en Eternal Sunshine of a Spotless Mind. Hier laat hij opnieuw de achterkant van zijn kunnen zien.  

I Love You Phillip Morris is niet de eerste Hollywood-film over homoseksualiteit. De laatste jaren kun je zelfs spreken van een ware trend. Recente films die het scherm roze kleurden zijn de Ang Lee-films Brokeback Mountain (met die twee in de prairie rollebollende cowboys) en Taking Woodstock, Milk (over de homopoliticus Harvey Milk) of nog Infamous en Capote (allebei over de schrijver Truman Capote). Je zou dus denken dat Tinseltown en bij uitbreiding Amerika zijn homofobie heeft overwonnen. Maar schijn bedriegt. Wegens 'too gay' moesten de Amerikaanse filmdistribiteurs niets weten van I Love You Phillip Morris. De film was dus nauwelijks te zien in de Amerikaanse zalen. Tja, Barack, hoe zit dat eigenlijk met die 'change'?
 
E-MaN
I Love You, Phillip Morris werd bij ElaN Filmavonden in avant-première vertoond op 8 februari in TheRoxyTheatre in Koersel. Meer info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.