Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-02-10

The Road: Iedereen honger

TheRoadViggo.jpgFilerijders ter hoogte van de E40 in Bertem, één troost. Het kan nog erger. In The Road zien we een vader met zijn zoon, moeizaam voortsjokkend met een gammel winkelkarretje op weg naar, tja, naar waar eigenlijk? Dat ze het zelf niet goed weten. In elk geval weg van de wereld die overvallen werd door een niet nader genoemde catastrofe.


Het landschap is één doffe ellendige post-apocalyptische woestenij waar tekenen van leven meer dan schaars zijn. Huizen zijn er nauwelijks, idem met mensen of dieren en het is berekoud ("cold enough to crack stones"). Vanuit de donkere wolken dwarrelt een soort grijs gruis neer op de dik bedekte sneeuwtapijten. Hier en daar hoor je uit een bos het desolate geluid van een kraai. Tristesse ten top, quoi. Enig soelaas biedt een klaterende waterval en... een blikje Coca-Cola (!).

 

Het is de wereld, voortgesproten uit het gitzwarte brein van schrijver Cormac McCarthy - de Thomas Hobbes van onze tijd. Na No Country For Old Men is The Road al het tweede boek van zijn hand dat recent verfilmd werd. Het verschil is dat de Coen Brothers bijna letter voor letter het boek volgden. Regisseur John Hillcoat neemt in The Road soms een zijpad. Wrong, John! De flashbacks met moeder (Charlize Theron) leiden alleen maar af (op één enkel kippenvelmoment na: "all that’s left was the coldness of her leaving' horen we de vader murmelen als zijn vrouw 'verdwijnt in het donker'...). Er is het soms het iets te moralistisch hoog geheven vingertje van de vader tegen zijn zoon en de ietwat kleffe voice-over was er soms, euh, over. 

 

Wel ronduit indrukwekkend is hoe Viggo Mortensen zijn eigen vege, pezige lijf en dat van zijn zoon telkens weer probeert te redden uit handen van ronddolende menseneters. Ook de korte verschijning van oude rot Robert Duvall, bijna als een spook, deed onze voelsprieten op scherp staan.   

 

We leven in tijden waarin het einde van de tijden niet altijd zo veraf lijkt als we misschien wel willen aannemen (9/11, de klimaatopwarming, de regering Leterme). The Road had hiervoor een knappe metafoor kunnen zijn. Helaas, want net zoals vader en zoon, bleven wij vooral op onze honger zitten.

 

E-MaN,

The Road werd bij ElaN Filmavonden in avant-première vertoond op 1 februari 2010 in TheRoxyTheatre in Koersel.

Meer info op www.elanfilmavonden.be

13:28 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.