Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-01-10

A Serious Man : de (on)zin van het leven

De kogel is door de synagoge. De gebroeders Coen zijn na Bob Dylan en Woody Allen definitief aan ons lijstje favoriete Joodse cultuurverspreiders toegevoegd. Met hun laatste telg, A Serious Man, verwijzen ze elke regisseur naar de kinderkamer.


a_serious_man-535x352.jpgBuitenaards is het wat ze brengen, of toch niet. Want A Serious Man speelt zich af in een Joodse gemeenschap, diep verscholen in het Amerikaanse Midwesten, en volgt fysicaprof Larry Gopnik die, nadat zijn vrouw hem verlaat, meer tegenslagen krijgt te verwerken dan Pieter De Crem onzin uitslaat. Zoon Danny verschijnt high van de weed op zijn bar mitsvah, dochter Sarah pikt geld van 'm voor een 'nosejob' terwijl schoonbroer en mede-loser Arthur onkuis zit te wezen in louche bars. Enig lichtpunt is de onder een blakende zon naakt zonnende buurvrouw. Blowen doet ze ook in Larry's aanwezigheid. Alleen is het - typisch Coen - ... in his dreams !  

Om van al die sores af te geraken, gaat Larry te rade bij 3 rabbijnen. Maar hun gebrabbel over perspectieven en parkings - noem het maar pure wartaal - brengt hem geen stap verder. Als een hedendaagse Job, blijft Larry de ene klap na de andere incasseren, met de hulpeloze blik naar boven "why me?" prevelend. Goddelijk om zien.

Wat de films van de Coens zo onweersteenbaar maken, is de toon die ze erin leggen. Nog meer dan anders schepen de broers hun personages op met een nauwelijks te duiden lankmoedig Weltschmerz-gevoel. Niet alleen Larry maar allemáál berusten ze lethargisch in hun lot (de klasgenoten van Danny!), goed wetende dat de zin van het leven ergens ver weg verborgen ligt, àls die er al zou zijn. En mocht er, ergens op dat levenspad, al eens een mespunt geluk om de hoek durven sluipen, is er toch altijd wel een vuiltje aan de lucht dat roet in het eten gooit. Of zoals Bob Dylan, die andere favoriete Jood dus, het ooit omschreef in zijn nummer Not Dark Yet : "My sense of humanity has gone down the drain/Behind every beautiful thing, there's been some kind of pain".

Het was al zo bij hun vorige films (No Country For Old Men, Barton Fink, Miller's Crossing, om maar een paar van hun meesterwerken te noemen), een Coen-film leert ons dat je er het beste van moet maken. Zij doen dat dus met films maken. Aan ons om ernaar te kijken.

'Please, accept the mystery", zegt een vader van de Zuid-Koreaanse student Clive, die Larry zowel probeert om te kopen als te chanteren. Het is alsof de Coens de kijker rechtstreeks aanspreken. A Serious Man is inderdaad een vat vol vragen. Maar bovenal is de film verbluffend (de bijzondere oorschelp-generiek alleen al), hilarisch (het tandartsenverhaal!) en ontroerend (Larry en Arthur in het lege zwembad).   Enfin, 't is gebeurd, om het met een Antwerpse ex-coladrinker te zeggen. A Serious Man is inderdaad de film van het jaar, nu al. En, we gaan niet moeilijk doen, van het decennium. Regisseurs aller landen, amuseer jullie daar in de kinderkamer !

E-MaN 
A Serious Man werd in avant-première vertoond bij ElaN Filmavonden op 18 januari 2010 in TheRoxyTheatre in Koersel. Meer info op www.elanfilmavonden.be

17:02 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: a serious man, coen

De commentaren zijn gesloten.