Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-10-09

Inglourious Basterds: Wraak met een knipoog

Was het genie de pedalen kwijt? De vraag opperde zich na Death Proof, Tarantino's ietwat teleurstellende bijdrage aan het Grindhouse-project met partner-in-crime Roberto Rodriguez. Ondanks de magistrale car chase-scène leek het alsof Q zélf gebotst was op de grenzen van zijn eigen kunnen.


waltz.jpgMaar al na de eerste minuten van Inglourious Basterds slaakten we een zucht van opluchting. Oef ! Jawel, de meester was weer helemaal bij de les. Op de majestueuze tonen van Ennio Morricone krijgt een Franse boer het bezoek van Nazi-kolonel Hans Landa (een sinistere SS-wolf in schapenvacht, indrukwekkend neergezet door Christoph Waltz). Resultaat is een briljant gemonteerde ondervragingsscène die zindert tot aan de tenen. Pure Sergio Leone met ipv cowboyhoed en sigaar, een kepie én protserige pijp.
 
Hoogtepunt twee is de scène in kelderbar La Louisiane waar de suspense 23 minuten lang (!) wordt opgedreven om dan te exploderen in een shoot out waarbij we zowaar zelf de neiging hadden onder onze zetel te duiken.
 
Lillend van plezier keken we voorts naar het scalperen van Nazi's (waarvan de eerste een dummy was van Tarantino zélf, de schalkse basterd!), naar de - typisch voor the Big T - food & foot-scènes en de ronduit geweldige scenariovondst waarbij - alweer typisch voor T - de femme fatale-achtige wraakengel Shosanna op haar eentje een bioscoop laat affikken via een stapel uiterst brandbare nitraatfilms! 
Ironischer kan niet overigens, want meer dan ooit is Inglourious Basterds één langgerekte lofrede aan de cinema met om de twee voet verwijzingen en knipogen. To name a few: vele personages dragen namen van door T's bewonderde (en vergeten) acteurs en regisseurs (Hugo Stiglitz, Emmanuelle Mimieux, ...), de Don Corleone-watjes in de wangen van Brad Pitt, een kaartspel met King Kong (Hitlers favoriete film) in het geding en de filmtitel zelf die gebaseerd is op Enzo Castellari's Quel Maledetto Treno Blindato (The Inglourious Bastards) uit 1978.
 
Ga d'er maar op na, in al zijn andere films bespeelt Tarantino subliem het thema van de wraak. Het is hier niet anders met dit verschil dat hij ook in het écht wraak neemt. Inglourious Basterds is Tarantino's welgemikte djoef op de muule richting alle twijfelaars, zo eentje waar zelfs Jean-Pierre Coopman jaloers op zou zijn. 
 
Rechtkrabbelend van de grond konden we dan ook niet anders besluiten dat Inglourious Basterds één groot cinefiel feestbanket is waarbij Tarantino het witte doek als tafellaken gebruikt om er vanalles lekkers op te serveren. En God, wat hebben we gesmuld. Quentin Tarantino, een viersterrenchef.


E-MaN

Elan Filmavonden vertoonde Inglourious Basterds op 28 september 2009 in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info : www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.