Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-03-10

Oscar-winnaar The Hurt Locker: nagelbijtend in het zand

't Moet van de ministereedaflegging van Pieter De Crem geleden zijn dat ons zo de adem werd afgesneden. Sterker nog, het oorlogsdrama The Hurt Locker greep ons van minuut 1 bij de strot, striemde niet aflatend onze zenuwbanen om tot slot als een tank over ons heen te walsen.


hurt-locker-june1-590x331.jpgDe film volgt 3 Amerikaanse soldaten die eropuit trekken om explosieven her en der verspreid in Bagdad op te ruimen. Geen pleziertripjes voorwaar, behalve voor sergeant William James die met onverschrokken tred de bommen te lijf gaat (“Let’s Rock ’n Roll!”). Alsof hij een Playstation-game speelt, met ipv een joystick een nijptangetje in de hand. Telkens als James zich over een bom buigt, stonden onze aderen bol van de spanning. Alsof ze zelf gingen springen. Intussen houden zijn twee plichtsbewuste kompanen Sandborn en Eldridge een oogje in het zeil. Een van de argeloos toekijkende Irakezen moest maar eens vanaf een of andere minaret de bommen doen exploderen.

 

Regisseur is Kathryn Bigelow. Een vrouw met meer adrenaline in haar lijf dan Witsel op een voetbalveld want eerder verantwoordelijk voor betere actiefilms zoals het onvolprezen Point Break (over een bende surfers die in hun zoektocht naar geld banken afschuimt).

 

The Hurt Locker sloeg bij de Amerikaanse release in als een bom. De film lijdt dan ook niet aan het euvel van eerdere Irakfilms die met hun politiek gepreek riepen in de woestijn (Redacted, In the Valley of Elah, Body of Lies). Bigelow laat het soldatenleven in Irak zien zoals het is: rauw, ruw en rücksichtslos. Een aanpak die doel treft en de nagelbijtende kijker het gevoel geeft zélf een paar combats te hebben aangetrokken.

 

Héél af en toe komt Mister Sentimenti, als een sniper, om de hoek loeren (om de krasse knarren van de Oscar-jury te behagen? Wie zal het zeggen?) maar dat is vlug vergeten als de heren zich nog maar eens in een bommenharnas hijsen.

 

"War, what is it good for?", zong Edwin Starr ooit. "Absolutely nothing", inderdaad. Behalve dat het verdomd goeie films kan opleveren. The Hurt Locker, dé revelatie van 2009.

 

E-MaN,

30 september 2009

 

ElaN Filmavonden vertoonde The Hurt Locker in avant-première op 21 september 2009 in TheRoxyTheatre in Koersel.
Meer info : www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.