Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-09-09

My Son, My Son, What Have Ye Done: Raar maar waar

U kent de Jiskefet-sketch wel waarin Michiel Romeyn bij het bekijken van een absurd theaterstuk slag om slinger het woord 'Raarrr' de zaal inslingert. Tijdens Werner Herzogs 'My Son, My Son, What Have Ye Done' hadden we dezelfde neiging. Of het een goede film is? Ja en nee, zoals we zeiden: Raarrr! Met dank aan producer David Lynch die een stevige stempel drukte op de prent (met de onvermijdelijke dwerg die opduikt en veel geklets over koffie.) 


mysonmyson-shannon-sevigny-1.jpg"My Son, My Son,..." is een op ware feiten gebaseerd verhaal over Brad, een jonge Amerikaan die in een Grieks Sophokles-drama een man speelt die zijn moeder met een zwaard vermoordt en dit in de praktijk omzet. Herzog is het niet om te doen wie de moord pleegde, wel waarom. Nou, daar komen we al snel achter. Na een traumatiserende trip in Peru blijken bij Brad namelijk enkele schroeven los te zitten. En serieus los: tegen zijn vriendin vertelt hij dat hij God gezien heeft ("Where?', vraagt ze. Hij: "In the kitchen!") en als huisdieren houdt hij er twee flamingo's op na ('eagles in drag' die luisteren naar de welluidende namen McNamara en McDoughlin). Allemaal amusant maar mettertijd gaat het met de film zoals met Brad zelf: bergaf.
 
Gelukkig maakt de cast veel goed. Michael Shannon als Brad bewijst dat zijn Oscar-nominatie voor zijn rol in Revolutionary Road geen toeval is. Nog indrukwekkender is Lynch's fetish-actrice Gray Zabriskie als moeder van Brad. Nooit eerder een actrice gezien die zo bevreemdend met haar ogen rolt.
 
Herzog en Lynch hebben bij nader inzien veel gemeen. Allebei scheppen ze er plezier in om vreemdsoortige en aan de rand van de waanzin verkerende personages op te rakelen (het is wachten op hun biopic van Pieter De Crem). Ons idee is dat hier de mayonaise (of in dit geval de pudding) niet écht heeft gepakt.  
  
Werner Herzog zei ooit: "Ik ben er niet op uit om prijzen te winnen - da's voor honden en paarden." Hij hoeft zich geen zorgen te maken. Een Gouden Leeuw zit er niet in. Die mag - wat ons betreft - wél gaan naar de twee flamingo's.
 
E-MaN
'My Son, My Son, What Have Ye Done', werd op 5 september 2009 als verrassingsfilm ('film sorpresa') vertoond tijdens het Filmfestival van Venetië.

De commentaren zijn gesloten.