Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-09-09

Soul Power: Zwarte hoogmis

soul.jpg"I wanna get into it" zingt James Brown bij aanvang van Soul Power. "Dou you wanna get into it?", vraagt hij nog eens met aandrang. Sure James, you're the butler ! En de Godfather of Soul, natuurlijk. James Brown is een van de vele hoogtepunten van het concert dat voorafging aan The Rumble of the Jungle, het epische boksgevecht tussen Mohammed Ali en zijn rivaal George Foreman in het Zaïrese Kinshasha in 1974, alweer 35 jaar geleden.


Het zwarte Woodstock werd het concert genoemd, omdat het event de crême de la crême (chocolade in dit geval) van de zwarte muziek samenbrengt. Want niet alleen Brown is subliem (zijn muziek klinkt even spannend als de broek die hij draagt), ook BB King (met een werkelijk weergaloze versie van The Thrill Is Gone), The Crusaders, Bill Withers en 'Mama Africa' Myriam Makeba doen de filmtitel alle eer aan. Enfin, onze linkerarm hadden we ervoor gehad om dáár bij te zijn.
 
De beeldvoering van Soul Power is voor die tijd verbluffend. De camera's plakken bijna tegen de swingende lijven van de artiesten en de naar high definition getransfereerde 16 mm-beelden doen het waarheidsgehalte alleen maar toenemen. We konden alvast de zweetdruppels op Browns tronie een voor een tellen (een tijdrovende bezigheid...). Alsof u er zelf bij was. We knepen alvast voor alle zekerheid even in onze linkerarm.
 
Ook de footages off stage zijn amusant. Van gsm was nog geen sprake, dus zien we organisatoren druk gestilerend met een walkie talkie zo groot als een huis de laatste zaakjes regelen. Muhammed Ali komt ook nog even langs en bewijst met zijn flitsende en rake woorden dat hij praatte zoals hij bokste: een orakelende Obama avant-la-lettre, flitste het door ons hoofd.
 
"Say it Loud, I'm Black & Proud", schreeuwt Brown aan het eind van deze ultieme zwarte hoogmis uit de soul-muziek. Een geloofsregel waar wij alleen maar ons blanke hoofd deemoedig voor kunnen buigen.
 
E-MaN,
Soul Power werd op 17 augustus 2009 vertoond bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel.

De commentaren zijn gesloten.