Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-08-09

The Boy in the Striped Pyamas: Habemus Problemam

Het is niet anders, bij Holocaust-films à la Schindlers List en La vita è bella overvalt ons telkens een soort omfloerste droefheid die we moeilijk een plaats kunnen geven. Hoe kon dit in godsnaam gebeuren?, is steeds onze vraag. En meer nog, waarom hebben destijds een deel van de Duitsers die duivelse Dolf zijn gang laten gaan? Ook in The Boy in the Striped Pyamas bleven deze vragen maar door ons hoofd spoken.


boy 8.jpgDe film, naar de gelijknamige bestseller van John Boynes, vertelt het verhaal van de 8-jarige Bruno, zoon van een Nazi-officier. Als deze promotie krijgt, verhuizen ze samen met het gezin uit Berlijn. Daar aangekomen kijkt Bruno uit het raam van zijn nieuwe thuis en ziet hij vanachter een prikkeldraad mensen in gestreepte pakken met kruiwagens  in de weer. Een boerderij, is het besluit van Bruno.  
 
Maar als er zwarte rook uit de schouw komt, ruikt Bruno onraad. "Vanwaar die rook?", vraagt hij aan zijn vader. "Er wordt afval verbrand", antwoordt hij zijn ogen half wegdraaiend, in het besef: "Habemus Problemam", want de schouw is die van een concentratiekamp waar Joden worden vergast.
 
Bruno wil er het fijne van weten en op zijn ontdekkingsreis, ontmoet hij aan de andere kant van het hek het Joodse jongetje Schmuel. Aan barrières geen gebrek, zou je denken, maar toch worden ze vrienden. Zelfs dammen lukt.
Wie er wint, zeggen we niet. Als er überhaupt een winnaar is... 
 
The Boy In The Striped Pyamas is subtiel gebracht (Hollywood en Holocaust liggen gelúkkig ver genoeg van elkaar verwijderd). Hier geen bommen, granaten of op een slagveld wegvliegende soldatenlijken. In plaats daarvan zien we een soldaat die werktuigkundig de gaskraan opendraait. "Het is zoals in een horrorfilm", zegt regisseur Mark Herman (Little Voice, Brassed Off), "waar het echte monster slechts op het einde van de film tevoorschijn komt." Bovendien een monster dat helaas de fictie overtreft, dachten wij droef bij het buitengaan van de zaal. 
 
E-MaN
The Boy in the Striped Pyamas was op 10 augustus te zien bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel.

De commentaren zijn gesloten.