Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-08-09

The Market: Uw geld of uw eer

3642190093.jpg"Geld praat niet, het vloekt", aldus Bob Dylan. We moesten eraan denken tijdens de Brits-Turkse film The Market (regie: Ben Hopkins) die wordt aangekondigd als een vertelling over zakendoen. 
 


Mihram (Tayanç Ayaydin) is een leurder op de zwarte markt die van sjacheren zijn tweede natuur heeft gemaakt. Zelfs met Allah. "Ik zal stoppen met drinken als u me helpt 50 miljoen lire te vinden", prevelt hij met smachtende ogen richting blauwe lucht. Dat geld heeft hij nodig om een beter bestaan op te bouwen, weg van de kleine, bekrompen flat waar hij samen met vrouw en kind (en eentje op komst) huist.
 
Mihram ziet zijn kans schoon wanneer de plaatselijke dokteres hem vraagt naar een lading medicijnen. In een aftandse pick-up tuft hij doorheen Oost-Turkije richting Azerbeidzjan om het goedje op te halen. Na veel vijfen en zessen (en ook wel enkele schoppen azen - Mihram is een verwoed kaartspeler) krijgt hij de medicijnen in handen.
Maar tegen welke prijs? De evenwichtsoefening van onze (anti-)held tussen eer en winst brengt hem in elk geval bijna aan de afgrond.
 
The Market is veel tegelijk : ontroerend (hoe Mirhams vrouw in de bedsponde de arm om hem heen slaat na een avondje gokken), grappig (Mihrams nonkel die plots in de auto wegduikt als hij iemand passeert : "ik moet die man nog geld!"), spannend (de doet-ie-het-of-doet-het-niet-scène in de ziekenhuisapotheek). Maar voor alles is de film brandend actueel. Geen idee of Ben Hopkins het zo bedoeld heeft maar The Market zou verplichte kost moeten zijn voor het legertje hebzuchtige bankiers dat Fortis naar de haaien hielp (naar zichzelf, dus). 
 
The Market, bekroond als beste film op het voorbije Filmfestival van Gent, is na Three Monkeys alweer een prachtfilm die ons dit jaar vanuit Turkije tegemoet waait. Nu nog een paar bankbiljetten en - zo zijn we dan wel weer - u hoort ons niet meer klagen.
 
E-MaN
The Market werd op 27 juli 2009 vertoond bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel.
Voor meer info : www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.