Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-07-09

London River: Bang blanke vrouw

7 juli 2005. Een dag waarop u misschien een ijsje zat te eten op de dijk van Oostende. Aan de overkant van de plas daarentegen deden mensen het in hun broek. Het is de dag dat terroristen in de metro van Londen enkele bommen doen ontploffen. Balans: 56 doden. In London River borduurt de Frans-Algerijnse regisseur Rachid Bouchareb tegen deze achtergrond een oprecht gevoelig verhaal dat stroomafwaarts onmiddellijk naar je hart vaart.


london river.jpgBouchareb focust niet op de aanslagen zelf (de klassieke beelden van in paniek wegrennende angsthazen of aan- en afrijdende ambulances komen zijdelings aan bod) maar wel op twee mensen die ogenschijnlijk totaal verschillend zijn. Er is Elisabeth : een blanke, protestantse moeder die vreest voor het leven van haar dochter. En er is Ousmane : een zwarte moslimvader die op zijn beurt op zoek gaat naar zijn zoon. 
 
Eerst reageert Elisabeth, bange blanke vrouw als ze is, wat met argwaan op de grootstad alsook op de grote zwarte man die plots voor haar staat (de twee botsen elkaar wel erg vaak tegen het lijf, Londen lijkt Koersel wel!). Maar beetje bij beetje beseffen Elisabeth en Ousmane dat er meer is wat hen bindt, dan ze oorspronkelijk hadden gedacht.
 
De rijzige Sotigui Kouaté (Ousmane) acteert zoals hij - met zijn dunne stelten - voortsjokt in dat grote Londen: heel breekbaar. Ondanks zijn fragiele voorkomen - Kouaté's lijf lijkt wel een haastig in elkaar gestoken mecano-constructie - draagt hij het gewicht van de film.
 
London River toont dat Europese regisseurs de terreuraanslagen anders en meer doordacht aanpakken. Niet zoals de Amerikanen die hun 9/11-films steevast kleuren met een stevige scheut pattriotisme (met World Trade Center van Oliver Stone die er met vlag en wimpel bovenuit steekt).
 
Na de film aten we dan ook een lekker hoornijsje, met een bruine en een witte bol.
 
E-MaN
London River was bij ElaN Filmavonden te zien op 15 juni 2009 in TheRoxyTheatre (Koersel).
Alles over ElaN Filmavonden op www.elanfilmavonden.be

13:01 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: london river

De commentaren zijn gesloten.