Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-07-09

In The Electric Mist: trauma's in de mist

in-the-electric-mist.jpgMeanderend door de moerassen van New Orleans, baant politiedetective Dave Robicheaux zich een weg om er het gruwelijk verminkt lijk van een tienerhoertje aan te treffen. Met zijn rubberlaarzen half in het water, schuddebolt hij meewarig het hoofd, slaat een kruisteken en staart hij in de verte. En het is dié blik alleen al die In The Electric Mist de moeite waard maakt. Het is de blik van Tommy Lee Jones die tegelijk verontwaardiging, oprechtheid en melancholie verenigt. De borstelige wenkbrauwen en diepe groeven in zijn voorhoofd krijgt u d'er gratis bovenop.


Ondertussen doolt Robicheaux vermoeid verder in de bayous waar hij ditmaal botst op het lijk van een zwarte dat er al 40 jaar ligt te rotten. Onze held vermoedt dat er een verband is met de eerste moordzaak. Klopt, fluistert ineens een dode generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog hem in het oor. De spookachtige verschijning (geen wit maar groen, deze keer) brengt hem niet alleen op het goede spoor als speurder. Nog belangrijker zijn de levenslessen die hij verstrekt - de generaal als engelbewaarder, zieltjesknijper en geweten in één persoon - en die Robicheaux' getroebleerde leven eindelijk enige houvast biedt.
 
Het bezweerderige sfeertje wordt compleet als de Franse regisseur Bertrand Tavernier uit de mistslierten van de Mississippi-oevers thema's oprakelt die het Amerika van vandaag traumatisch heeft getekend : racisme, de burgeroorlog en Katrina, die dekselse destructieve deerne. Het doet je allemaal een beetje hypnotiserend naar deze uitstekende thriller kijken, zeker als op de achtergrond een wat zeurderige zydeco-accordeon weerklinkt.
 
In The Electric Mist, gebaseerd op een van de Robicheaux-boeken van misdaadauteur James Lee Burke, was in Amerika niet te zien in de bioscoop en verscheen rechtstreeks op dvd. Nog een trauma erbij, daar.
 
E-MaN
 
In The Electric Mist was bij ElaN Filmavonden te zien op 8 juni 2009 in TheRoxyTheatre.
Meer over ElaN Filmavonden op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.