Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-07-09

The Boat That Rocked: Radio Reddingsboei

Niet te geloven, maar midden jaren '60 - glorieperiode van The Beatles en The Stones - zond de BBC per dag slechts 2 uren rock 'n roll uit. Radiopiraten met liefde voor muziek kozen dan maar het zeesop om vanop een dobberende boot rocknummers in de ether te zwieren die miljoenen luisteraars op het vasteland aan hun transistortje gekluisterd hielden. Radio Carolina of Veronica : het waren ultieme reddingsboeien voor jongeren op zoek naar opwinding.


the-boat-that-rocked-philip-seymour-hoffman.jpgVoor Richard Curtis, zelf een kind van de sixties, reden genoeg om dat vrijheid, blijheid-sfeertje van weleer weer boven water te halen. Curtis is de man achter romcoms als Love Actually, Notting Hill en Four Weddings and a Funeral, waarbij sullige mannen er telkens weer in slagen de mooiste vrouwen aan de haak te slaan (waarom overkomt óns dat nooit?). Met The Boat That Rocked gooit hij het roer om. 8 mannelijke dj's laat hij via Radio Rock (prachtige naam, toch) radio maken die tot dan ongehoord was. 
 
Briljant is The Boat That Rocked zeker niet. Daarvoor is de plot wat warrig en wegen sommige grappen even licht als een onopgepompt rubberbootje. Wél leuk is de muziek die van het scherm spàt (The Kinks, The Who, Procol Harum) en het kat- en muisspelletje dat Radio Rock speelt met de Britse mediaminister (Kenneth Branagh).
 
Hoogtepunt van de film verenigt deze twee elementen als dj The Count (een Philip Seymour Hoffman in optima forma) het einde van Radio Rock aankondigt en de Britse premier, in volle overwinningsroes, het glas heft. Een stilte valt totdat The Count in de micro brult: "Only kidding, dudes, let's rock!" Het plaatje wordt compleet als Let's Spend The Night Together van The Stones uit de boksen knalt. Van goudwaarde, net zoals het smoeltje van de premier. 
 
The Boat That Rocked schetst een periode waarin radio nog gemaakt werd door mensen van vlees en bloed en niet door wauwelende presentatoren die liever een pluim in hun gat steken. Wat ons doet besluiten dat zulke heren misschien ook eens naar zee mogen gestuurd worden. Zonder boot, welteverstaan.  
 
E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde The Boat That Rocked op 1 juni 2009 in TheRoxyTheatre
www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.