Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-07-09

Terribly Happy: In het land van Lynch

Terribly Happy vangt aan met mooie, breedwaaierige beelden van een dorpje in Zuid-Jutland, een desolaat deel van Denemarken. Een voice-over meldt: 'In dit dorp werd ooit een kalfje geboren met twee hoofden: de ene van een koe, de andere van een mens. De dorpelingen verborgen het dier in de moerassen om als geheim te bewaren.' De toon is meteen gezet voor een bevreemdend, spannend en absurd drama waar de zwarte humor van afdruipt, als het vet van een kip aan het spit.


terriblyhappy1.jpgPolitieman Robert Hansen (gespeeld door de Scandinavische Brad Pitt, Jakob Cedergren) uit Kopenhagen wordt na een beroepsfout voor korte tijd verbannen naar een Zuid-Jutlands dorpje. En onze arme Robert, hij zal het geweten hebben. In dit godverdoms vergeten gat ("niets dan modder, koeien en rubberlaarzen") krijgt hij te maken met bewoners die eigenlijk niet meer zijn dan een bende vreemde snuiters: er is de kettingrokende dokter met een heroïne-verslaving, de kruidenier die jonge diefjes opsluit in een berghok en de plaatselijke labiele en loensende schone Ingelise die op tijd en stond rammel krijgt van haar kolerieke man. Om maar te zwijgen van de kat die Robert elke morgen vriendelijk gedag miauwt : Mojn! 

Allemaal regelen ze liever hun zaakjes onder elkaar. Robert wordt dan ook eerder gezien als een ordeverstoorder dan -handhaver. 'Oh, was ik maar bij moeder thuisgebleven', zie je Robert denken, zéker als de ietwat geschifte Ingelise avances maakt en hem in het moeras doet belanden. Ook letterlijk.

Net als alle personages in de film heeft regisseur Henrik Ruben Genz boter op zijn hoofd. Hij steelt namelijk als de raven. De vreemde vogels van het dorp lijken zo zijn weggelopen uit een Lynch-film terwijl de geest van No Country For Old Men van de Coen broers voortdurend over de film waart (de druppels bloed op de tapis-plein!). Het is Genz' verdienste dat hij bij al dat gejat overeind blijft. Want bovenal doet Terribly Happy uw oogleden en netvliezen trillen van de spanning.
En in het geval de kat meekijkt, verbaas u niet als die nerveus begint te spinnen. Mojn!

E-MaN

ElaN Filmavonden vertoonde Terribly Happy op 25 mei 2009 in TheRoxyTheatre (Koersel).
www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.