Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-07-09

Stella: Café Stil Verdriet

In Hollywood Ending speelt Woody Allen de rol van een blinde regisseur die een film maakt. Op het eind ziet de genezen Woody het resultaat dat nergens naar lijkt. Eén troost: de film bleek een groot succes in Frankrijk. Qua sneer naar de Franse film, kan het tellen.


stella2.jpgNet als Allen zegt de Franse film ons niet zo veel. Vaak te veel gepraat en geblaat, te weinig wol. Maar àls er dan toch eens eentje komt bovendrijven, heffen we graag het glas, zoals met Stella. De autobiografische prent van Parisienne Sylvie Verheyde vertelt het verhaal van de 11-jarige Stella die eind jaren '70 opgroeit in het volkscafé van haar ouders en op een elite-school belandt. Twee totaal verschillende universa waartussen Stella zo goed en zo kwaad het kan (een meisje is ook maar een mens), heen en weer zweeft.  
 
Sylvie Verheyde slaagt er nog het best in de sfeer van het volkscafé te schetsen. Eentje waar de stamgasten bij een verschraalde pint wat troebel voor zich uit staren terwijl vanuit de jukebox schmaltzige muziek schalt van Sheila, Eddie Mitchell en Umberto Tozzi (Ti Amo!). Waar na twaalven de stoelen aan de kant gaan en de mannen hun stil verdriet wegdansen, liefst in de armen van de aantrekkelijke waardin. En waar Stella intussen met de klanten een kaartje legt.  
 
Stella is tevens het afscheid van Guillaume Depardieu, de rebelse zoon van, die vorig jaar op nauwelijks 37-jarige leeftijd in onduidelijke omstandigheden het leven liet. Hier flikt hij zijn laatste kunstje. Met lichtjes onvaste tred laveert hij, door de sigarettendampen heen, tussen tap en biljarttafel. Depardieu is ronduit hartverscheurend als loser met gouden lokken en dito hart die zich als een beschonken bewaarengel liefdevol ontfermt over Stella. Het ga je goed, Guillaume.  
 
Stella is een film die bij momenten uw keel doet dichtsnoeren van ontroering en noopte ons tot woorden die wij, geloof ons, zelden bovenhalen: Sylvie Verheyde, ti amo.
 
E-MaN
ElaN Filmavonden vertoonde Stella op 18 mei 2009 in TheRoxyTheatre.
 

De commentaren zijn gesloten.